fbpx

Mennie kell Párizsból az FIA-nak, de a FIFA-nak is?

A Forma-1 irányító testülete jelezte, hogy esetlegesen elköltözhet Franciaországból. Mind az FIA, amelynek központja több mint egy évszázada Párizsban van, mind a FIFA, egy másik, Párizsban alapított nemzetközi sportszervezet elégedetlenségét fejezte ki a francia jogi és adórendszerrel kapcsolatban, amely szerintük nem felel meg működési igényeiknek.

A francia sajtó beszámolói szerint a szervezetek által kiemelt fő aggályok közé tartozik a „jogi és adórendszer”, amely „nem igazodik a tevékenységükhöz”. Xavier Malenfer, az FIA egyik tisztviselője hangsúlyozta, hogy a nemzetközi versenyhelyzet okozta kihívásokat:

„Bár Franciaország a motorsport bölcsője, a nemzetközi verseny, különösen a munkaerőköltségek terén, valamint a sport globalizációja gyengíti ezt a pozíciót.”

Malenfer kifejtette még, hogy a nemzetközi sportszövetségek számára Franciaországban külön státusz létrehozása nélkül nem valószínű, hogy az FIA továbbfejleszti tevékenységét Párizsban, annak ellenére, hogy a város jelentős mértékben hozzájárul a sport világához:

„Tisztázás nélkül, a nemzetközi sportszövetségek különleges státuszának elismerése révén, kevés az esély arra, hogy az FIA tevékenységei tovább fejlődjenek, Párizs minden vitathatatlan érdeme ellenére.”

Az előző év vége felé derült ki, hogy a francia hatóságok visszavonhatják a nemzetközi sportszervezetek korábbi kedvező adózási feltételeit. Ennek következtében mind az FIA, mind a FIFA egyértelmű válaszokat keres a „rájuk vonatkozó jogi, szociális és adózási rendszerrel kapcsolatban”. Kenny Jean-Marie, a FIFA párizsi irodájának vezetője tisztázta álláspontjukat. Hangsúlyozta a szabályozási kérdésekben való méltányos bánásmód szükségességét:

„A nemzetközi sportszövetségek nem kérnek rendkívüli kiváltságokat, vagy azt, hogy jobban bánjanak velük, mint más típusú szervezetekkel, de kevesebbet sem akarnak kapni.”

Nincs egyetértés az F1 és az FIA között: Utóbbi több pénzt akar

Forrás :