fbpx

Perel a korábbi MotoGP-pilóta, akinek egy súlyos baleset törte derékba versenyzői karrierjét

A hatszoros British Superbike (BSB) bajnok Shane Byrne, akit csak „Shakey”-ként ismernek, több mint 1 millió font kártérítésre irányuló pert indított a BSB szervezői és a snettertoni pálya tulajdonosa ellen. A per öt évvel azután indult, hogy Byrne 2018 májusában egy teszt során olyan súlyos balesetet szenvedett, amely véget vetett karrierjének.

Az eset a Norfolkban található Snetterton pálya egyik kanyarjában történt, miközben Byrne egy Ducatival tesztelt. A teszt során Byrne elvesztette uralmát a motorja felett, és 55-60 méter megtétele után körülbelül 100 km/h sebességgel egy gumiborításnak ütközött. A baleset következményei katasztrofálisak voltak. Byrne tüdeje zúzódásokat, bordatörést, négy csigolyatörést, szegycsonttörést, kulcscsonttörést és többszörös hátsérülést szenvedett.

A 47 éves Byrne beperelte a BSB szervezőjét, a Motorsport Vision Racinget. A pálya tulajdonosát, a Motorsport Visiont és a Motorcycle Circuit Racing Control Boardot, azt állítva, hogy a baleset helyszínéül szolgáló kanyarban nem alkalmaztak megfelelő biztonsági intézkedéseket.

A londoni Legfelsőbb Bíróságon Bruce Blair bíró előtt benyújtott keresetében Byrne azt állítja, hogy a gumiborítás előtti légterelő kerítés hiánya kulcsfontosságú tényező volt a sérülései súlyosságában.

Byrne ügyvédje, Kiril Waite „figyelemre méltó emberként” jellemezte a motorost, aki páratlan sikereket ért el a motorozásban. Annak ellenére, hogy pályafutását a 30-as évei elején kezdte. Az ügy tárgyalásakor Waite azzal érvelt, hogy a kanyarban a légterelő kerítés felszerelése lényeges különbséget jelenthetett volna a baleset kimenetelét illetően.

„Normális esetben egy ilyen kanyarban légterelő kerítés lenne, de én csak a gumifal hatalmas, sűrű feketeségét láttam. Az a pár másodperc perceknek tűnt” – írta Byrne az életrajzában a balesetre visszaemlékezve. Waite rámutatott, hogy Byrne, aki jól ismeri motorja képességeit és határait. Ugyanazt az irányvonalat követte, mint az előző, incidens nélküli körökben. Így a sebesség és a pozíció nem kifogásolható a baleset okaként.

Waite azt is hangsúlyozta, hogy a pálya szervezőinek és tulajdonosainak további védőintézkedéseket kellett volna biztosítaniuk, tekintettel a Superbike-versenyzésben rejlő nagy sebességekre és kockázatokra. „Az alperesek szerint Byrne úr képtelen volt uralni a motorját. Saját szerencsétlenségének köszönheti a történteket.”

Az alperesek képviseletében Malcolm Duthie ügyvéd cáfolta Byrne állításait. Azzal érvelve, hogy a motoros nem fordított kellő figyelmet saját biztonságára. Duthie azzal érvelt, hogy a légkerítéssel való ütközések kiszámíthatatlanok. Emellet, hogy Byrne sérüléseinek egy része a gumikorlátnak való ütközés nélkül is bekövetkezhetett volna. Azt is felvetette, hogy a sérüléseket okozhatta volna egyszerűen az is, hogy leesett a motorról.

A baleset előtt Shane Byrne versenyzői karrierje csúcsán volt, Nagy-Britannia legsikeresebb Superbike-pilótája volt. Karrierje a balesetben elszenvedett sérülések miatt hirtelen véget ért. Ez arra késztette, hogy igazságot és kártérítést kérjen az életére és karrierjére gyakorolt jelentős hatás miatt.

Forrás :