fbpx

Nincs egyetértés az F1 és az FIA között: Utóbbi több pénzt akar

A Forma-1 irányító testülete, az FIA, valamint a kereskedelmi jogok birtokosa, a Liberty Media között ellentét kezd kibontakozni a sportág növekvő bevételeinek felosztása miatt. Mindeközben közeledik a jelenlegi Concorde-megállapodás 2025-ös lejárta.

„Azt hiszem, ez egy folyamat, és legutóbb körülbelül két évig tartott. Remélem, hogy ezúttal gyorsabban fogunk végezni, de ez olyasmi, amit zárt ajtók mögött tárgyalunk meg az illetékesekkel” – mondta Peter Bayer, az RB (Visa Cash App RB) csapat új vezérigazgatója.

Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója kifejezte, hogy szeretné felgyorsítani a tárgyalási folyamatot, és szeretne „addig ütni a vasat, amíg meleg”. Ellenben az FIA elnökének, Mohammed Ben Sulayemnek ez nem sürgős.

Ben Sulayem az együttműködést és az FIA felhatalmazását hangsúlyozza, kijelentve: „Ha erős FIA-t akarunk, akkor együtt kell dolgoznunk, és felhatalmazást kell adnunk az FIA-nak, mert az FIA a szabályozó testület.”

Mivel a Forma-1 kereskedelmi bevételei meghaladják az évi 3,2 milliárd dolláros határt, Ben Sulayemhez közel álló bennfentesek szerint az FIA célja, hogy ebből az összegből minél jelentősebb részt biztosítson magának. Ez a törekvés lehet az oka az FIA, a csapatok és a Liberty Media közötti ellentétnek.

Manuel Avino, Ben Sulayem egyik alelnöke már az érkezésükkor rámutatott az FIA pénzügyi kihívásaira. Az évi 30 millió eurós veszteség a szervezet fizetőképességét fenyegeti.

„Ez négy év alatt abszolút csődbe juttatta volna az FIA-t, ezért sok mindent meg kellett változtatniuk. Sok olyan évet éltünk meg, amikor az elnök, vagy az előző irányító csapat sok promóterrel való konfrontáció és sok helyzet elől menekült” – magyarázta Avino a Soy Motornak.

Avino meglátása szerint az FIA-nak joga van az F1 profitjából méltányos részesedést szerezni.

„Néha a komfortzónán kívül kell helyezkedni, és követelni a jogokat – ami a miénk. Ez néha kényelmetlenül érinti a promótert, vagy ebben az esetben a Liberty Mediát” – mondta.

A közelgő Concorde-tárgyalásokon Ben Sulayem várhatóan az F1 vagyonának igazságosabb elosztása mellett fog kampányolni, megkérdőjelezve a Liberty Media pénzügyi dominanciáját.

„A Forma-1 promótere milliárdossá válik egy olyan termék rovására, amely az FIA-hoz tartozik” – jegyezte meg Avino.

„Az FIA költségvetésének 80 százaléka az F1-ből származik, és most nem tartjuk igazságosnak, hogy abból a vagyonból, amit a Forma-1 termel, semmit sem osztanak meg az FIA-val.”

Hozzátette: „Az elnökünk azt követeli, hogy ami a miénk, azt kapjuk vissza, mert az FIA egy nonprofit szervezet, amely újra be akar fektetni a versenybe. Nincs ellenségeskedés és nincs konfrontáció.”

Wolff betartotta ígéretét és feljelentést tett az FIA ellen!

Forrás :