fbpx

Nem sokáig tartott a McLaren öröme, megbüntették a versenyzőjüket!

Hiába szerezte meg a McLaren fiatal versenyzője a második helyet, a rajtnál már nem onnan fog indulni.

A fejlesztések idén is beértek a papaya színű autón. Az új csomag már Lando Norris versenygépén is jól muzsikáltak Miamiban, míg a mostani időmérőn már Oscar Piastri is tűzközelbe. Ám az ausztrál pilóta nem sokáig örülhetett, mivel a versenyfelügyelők bűnösnek találták egy incidens során.

Még a kvalifikáció első szakaszában a 23 éves versenyző feltartotta a gyorskörét teljesítő Kevin Magnussent, aki végül búcsúzni kényszerült a az első etapból. A stewardok jelezték, hogy az időmérő után vizsgálják az ügyet, és meg is hozták nemrég az ítéletüket. Piastrit bűnösnek találták, és 3 rajthellyel hátrébb sorolták. Így a második pozíció helyett az 5-ről rajtolhat majd holnap.

,,A versenyfelügyelők meghallgatták a 81-es (Oscar Piastri) és a 20-as (Kevin Magnussen) rajtszámot viselő versenyzőket, csapataik képviselőt és megnézték a pályabírói rendszer adatait, a videófelvételeket, a telemetriát, valamint visszahallgatták a rádióbeszélgetéseket is. Piastri éppen a boxutcából jött ki, mikor Magnussen  a gyorskörét futotta, így a 2-es és a 3-as sikánnál feltartotta őt. A stewardok elfogadták Piastri magyarázatát, miszerint a pálya elrendezése miatt az adott szakaszon nem látta időben Magnussent. Mikor észrevette, megpróbált minél előbb kitérni előle, de akkor már túl késő volt. Így gyorsított, hogy minél jobban eltávolodjon tőle.

Magnussen is elismerte, hogy a pálya bizonyos szakaszain (a szóbanforgó kanyarokban is) nehezen lehetett látni a mögöttük lévő autót. A versenybírók azonban megállapították, hogy Piastrit a csapata nem figyelmeztette a mögötte gyorsabban haladó Magnussenre mindaddig, míg ellenfel már olyan közel volt, hogy nem tudott megfelelően kitérni előle. A többiek esetében a versenymérnökök jóval előbb jelezték versenyzőiknek ha valaki gyorskört fut mögöttük, így az adott kanyarkombinációban a feltartást el tudták kerülni.

A lassabb autókra való figyelmeztetés kulcsfontosságú a versenyzésben, különösen a Q1-ben. Ennél fogva a stewardok megállapították, hogy a nem megfelelő figyelemfelhívás „szükségtelen akadályoztatást” idézett elő” – áll a hivatalos közleményben.

Így Max Verstappen mellőle holnap Lando Norris indulhat, míg Charles Leclerc és Carlos Sainz is előrébb került egy pozícióval.

 

Forrás :