fbpx

Horner visszaszólt: Toto problémái nem a versenyzőivel kapcsolatosak

A Red Bull csapatfőnöke Christian Horner és a Mercedes csapatfnöke Toto Wolff között hosszú ideje feszültség uralkodik. Nagyjából azóta, hogy 2021-ben versenyzőik, Max Verstappen és Lewis Hamilton ölre mentek a bajnoki címért, melyet végül előbbi nyert meg.

Utána jött némi technikai szabályváltozás, ami a Red Bullnak kedvezett, így a szerepek felcserélődtek. Az addig domináns Mercedes visszaesett, míg a Red Bull azóta is uralja a mezőnyt.

Bár a Red Bull teljesítményére továbbra sincs panasz, a csapat fölött mégis sötét felhők gyülekeznek, és nem éppen a legjobb a hangulat. Mindez idén február óta, mikor kiderült, hogy Hornert zaklatással vádolta egy kolléganője. Bár egy belső vizsgálat után őt felmentették a vádak alól, az bizonyossá vált, hogy a Red Bull vezető személyei két táborra oszlottak. Az ellentábor pedig kitenné Horner szűrét.

A belső viszálykodás hatására pedig már a tanácsadó Helmut Marko, a technikai igazgató Adian Newey, sőt a háromszoros világbajnok versenyző Verstappen távozása is kilátásba került. Newey-nak állítólag elege van a politikai játszmákból, míg Verstappen ragaszkodik Markóhoz, így annak távozása esetén lehetséges, hogy ő is lelépne.

Ez utóbbi lehetőségén lovagol most Wolff, aki 2025-re új embert keres Hamilton helyére, mivel az a Ferrarihoz igazol. Bár egyes feltételezések szerint csak Horner bosszantására érdeklődik a holland versenyző iránt.

„Nagyon sok tényező játszik szerepet egy versenyző csatlakozásában” – mondta Wolff. „Nyilván ha a legracionálisabb szempontból nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy nos, ez a leggyorsabb autó a leggyorsabb versenyző kezei közt [a legideálisabb helyzet].”

„De nem hiszem, hogy ez az egyetlen ok, amiért ott maradsz, ahol vagy” – folytatta. „Azt hiszem, mondjuk, az egyszerű emlékek lehetnek csak az okok, amiért egy autóban maradsz, és ennyi. De talán más embereknél, akik más tényezőket is figyelembe vesznek, több mélység van. És szerintem Maxnek van mélysége.”

„Ebből a szempontból meg fogjuk-e győzni őt? Nem hiszem, hogy ez meggyőzés kérdése. Szerintem Max mindenkinél jobban ismeri az autóversenyzést, és olyan döntéseket fog hozni, amelyekről úgy érzi, hogy jó neki, és szerintem több tényező is szerepet játszik ebben. De ő az, aki utána további dominót fog elindítani.”

Horner pedig reagált Wolff eszmefuttatására.

„Alaposan meg kell gondolnom, hogy mit mondok itt” – ismerte el. „Biztosíthatom önöket, hogy nincs kétség afelől, hogy Max hol fog vezetni jövőre. Nem papírdarabokról van szó, hiszen tudjuk, hogy 2028 végéig szóló szerződése van. Hanem arról, hogy hogyan érzi magát a csapatban, milyen a kapcsolata a csapattal, és hogyan teljesít.”

„Nem hiszem, hogy Toto problémái a versenyzőivel kapcsolatosak” – folytatta. „Szerintem valószínűleg más elemekre kellene koncentrálnia, nem pedig a nem elérhető versenyzőkre.”

Arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha Verstappen nyilvánosan is elkötelezné magát a Red Bull mellett, Horner kifakadt.
„Nem tudom, hányszor kell még elmondania, már számtalanszor elmondta!”

„Ma előrébb tartunk, mint ahány futamot a Mercedes nyert a modern korszakban, szóval a csapat formában van, mi a fenéért akarná elhagyni ezt a csapatot?”

„A Mercedes jelenleg a harmadik csapat az ügyfelei [McLaren, melynek motort szállít a Mercedes] mögött, szóval úgy gondolom, hogy Totónak talán inkább azzal kellene töltenie az idejét, hogy a csapatra koncentrál, nem pedig a versenyzői piacra.”

A Mercedesnek csak azért kéne Verstappen, hogy a Red Bullt bosszantsák?

Forrás :