fbpx

Sikeres nyitott szívműtéten van túl Kovalainen; Hamilton is üzent neki

A korábbi Forma-1-es versenyző, Heikki Kovalainen sikeres nyitott szívműtéten esett át Finnországban.

A finn, aki két szezonon át Lewis Hamilton mellett versenyzett a McLarennél, nem régiben hozta nyilvánosságra, hogy aortatágulatot diagnosztizáltak nála. Emiatt volt szükség a műtétre, különben akár életveszélyes állapotba is kerülhetett volna.

„Tavaly év végén a felszálló aorta aneurizmát diagnosztizáltak nálam” – magyarázta Kovalainen Instagramon és X-en közzétett videójában.

„Ez alapvetően a felszálló aorta egy darabja, ami eléggé kitágult. Nyilvánvalóan ez az oka annak, hogy még a télen sem tudtam részt venni semmilyen raliversenyen vagy más tevékenységben. Az elmúlt hónapokban pedig az orvoscsapattal végigvettük a lehetőségeimet. Hogy mit fogunk tenni ez ügyben, mit lehet tenni.”

„Úgy döntöttünk, hogy műtétre kerül sor. És tulajdonképpen a múlt héten meg is műtöttek a tamperei egyetemi kórházban, az ottani szívkórházi osztályon. Egy csodálatos orvosokból, nővérekből és asszisztensekből álló csapat gondoskodott rólam ott. Nyílt szívműtét volt, így most már örökre hegek vannak a mellkasomon az ing alatt. De a műtét jól sikerült.”

„Pontosan azt sikerült elvégezni amit terveztünk. Tehát kivágták a felszálló aorta beteg részét, és mesterséges szövetet helyeztek a helyére. Minden rendben ment. Nyilvánvalóan nagy műtét volt. A műtét után néhány nappal még kicsit rosszul éreztem magam, de azóta sokat javult a helyzet. Most már otthon vagyok, és már lábadozom. A kilátásaim elég jók” – magyarázta Kovalainen.

„Megvan a lehetőség, hogy teljesen felépüljek és visszanyerjem a teljes fittségemet. De persze majd az idő eldönti, hogy végül hogyan alakul minden. De eddig a becslések elég jók. Szóval nagyon elégedett vagyok ezzel.”

„Addig is folytatom a felépülést, és próbálok remélhetőleg kijutni ebből [a helyzetből], és apránként növelni a tevékenységeimet. És a legfontosabb dolog nyilvánvalóan a mellkascsont, hogy adjunk egy kis időt a gyógyulására. Aztán ha mindez megtörtént, ha minden jól megy, remélhetőleg visszatérhetek a normális rutinhoz” – mondta a finn.

Kovalainennek rengetegen kívántak mielőbbi felépülést, köztük Lewis Hamilton,  Damon Hill és Pedro de la Rosa is.

„Gyógyulj meg hamar Heikki, imádkozom érted” – írta Hamilton.

Kórházban van Robert Wickens, miután balesetet szenvedett a Nürburgringen