fbpx

Verstappen megkérdőjelezi a női F1 Academy bajnokság jelen formáját

Max Verstappen úgy véli, hogy az F1 Academynek gyorsabb autókat kell alkalmaznia, ha esélyt akarnak adni egy női versenyzőnek az F1-be kerülésre. A bajnokság jelenleg Formula 4-es szintű autókat használ.

A sorozat fennállásának második évét kezdte idén, és immár mind a 10 Forma-1-es csapat támogat egy-egy lányt az F1 Academy mezőnyben.

Annak ellenére, hogy a Forma-1-es világbajnokság több mint 70 éves múltra tekint vissza, még mindig nem volt „teljes munkaidős” női versenyzője. Hogy ezt a tényt orvosolják, és a fiatal nőknek jobb lehetőségeket biztosítsanak a junior bajnokságokban való felemelkedésre, 2023-ban debütált az F1 Academy. Ennek célja, hogy a legjobb tehetségek számára pályaidőt és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítsanak.

Verstappen a holland De Limburger hírportálnak mondta el gondolatait a női sorozatról, mikor arról kérdezték, hogy a szimulétor világban is hasonló arányú-e a női részvétel, mint a valós versenyzésben.

„Egy kicsit ugyanaz [a helyzet]. Vannak lányok, de sokkal kevesebben, mint fiúk. A mi csapatunkban például csak fiúk vezetnek. De ha adott egy gyors lány, akkor természetesen őt is szeretnénk. Ez a való világban is így van, nem igaz?”

„A csapatfőnökök nem azt nézik, hogy valaki fiú vagy lány. Az számít, hogy mennyire gyorsak. Jó, hogy a Forma-1 most az F1 Academyvel extra figyelmet fordít a nőkre a motorsportban, bár megkérdőjelezem, hogyan közelítik meg ezt.”

„Az autók, amelyeket vezetnek, túlságosan lassúak. Ha valaha is be akarják őket juttatni a Forma-1-be, akkor tényleg magasabb szintre kell lépniük. Szép dolog, hogy a lányokat már szponzorálják a Forma-1-es csapatok, de miben segítünk nekik valójában? Most nincs következő lépés számukra. A Formula 4-es autóktól már túl nagy a szakadék.”

F1 Academy
Fotó: F1 Academy
Verstappennel némileg „ellentétben” Lewis Hamilton viszont nagyon támogatja a kezdeményezést.

„Igazán örülök, hogy hallottam az elért eredményekről” – mondta Hamilton a 2024-es szezon előtt.

„Nagyszerű volt, hogy ott volt Susie, aki egy fenomenális versenyző volt, így van perspektívája a versenyzői oldalról, de emellett csapattulajdonos is volt. Ő tényleg harcol a befogadásért, szóval szerintem igazán nagyszerű, hogy milyen lépéseket teszünk. Nagyon örülök, hogy az egész Forma-1 a fedélzeten van.”

Elvették Pin győzelmét az extra köre miatt, az Alpine versenyzője a győztes!

Forrás :