fbpx

Minden, amit az F1 Academy szezonnyitója előtt tudni érdemes!

Ezen a hétvégén elrajtol az F1 Academy második szezonja, immáron szorosabb együttműködésben a Forma-1-gyel, annak betétfutamaiként.

Az F1 Academy egy kizárólag női versenyzőknek szóló versenysorozat, amelynek célja, hogy segítse a fiatal női pilóták fejlődését, és megadja nekik a szükséges tapasztalatot ahhoz, hogy előrébb léphessenek Formula 3-ba, majd Formula 2-be.

Mezőny

Összesen 15 versenyző alkotja a mezőnyt. Öt csapat egyenként három autót üzemeltet. Minden versenyzőnek 16 és 25 év közötti életkorúnak kell lennie, amikor a szezon első versenyén rajthoz áll.

Az idei szezontól kezdve mind a 10 F1-es csapat is nevez egy-egy női versenyzőt az F1 Academybe, és minden csapat a választott versenyző autóján elhelyezi a saját márkáját. A fennmaradó öt versenyzőt más partnerek támogatják.

Szabadkártya

A szabadkártyás nevezéseket az idei szezonban vezették be egyes versenyeken, ahol az adott hétvégén a házigazda régió tehetséges fiatal hölgyeinek kínálják fel a részvételt. Azokon a versenyeken, ahol lesz szabadkártyás nevező, a PREMA Racing fogja üzemeltetni a negyedik autót. A szabadkártyás nevező a versenyzők értékelésében pontokat szerezhet, de ez a csapat értékelésébe nem számít bele.

Autók

Tatuus T421-esekkel versenyez a mezőny, melyek a Pirelli által biztosított 13 colos gumiabroncsokkal vannak szerelve. Az autókat az Autotecnica által szállított 1,4 literes, négyhengeres turbómotor hajtja, amelyek teljesítménye 174 lóerő, és 240 km/órás végsebességre képes.

Menetrend

Az F1-hez hasonlóan az F1 Academy hétvége is három napon keresztül zajlik. 2024-ben minden forduló legfeljebb két, egyenként 40 perces szabadedzéssel kezdődik majd. Ezután a versenyzők egy 30 perces kvalifikációs edzésen vesznek részt, hogy kialakítsák a két futam rajtsorrendjét. Minden versenyző leggyorsabb köre határozza meg az 1. futam rajtrácsát, és a második leggyorsabb körök határozzák meg a 2. futam sorrendjét. Mindkét futam egyforma hosszú, egyenként 30 perces.

Pontozás

Az F1 Academy versenyeinek pontozása megegyezik a Forma-1 pontozásával, és a hétvégék mindkét versenyen azonos pontokat szerezhetnek. A leggyorsabb körért is jár +1 pont.Nem kapja meg azt a plusz pontot az a versenyző, aki a leggyorsabb köridőt teljesítette ugyan, de nem került be a legjobb 10 közé, vagy ha a győztes versenyző a tervezett versenytáv kevesebb mint 50%-át teljesítette.

Az 1. és 2. verseny pole pozíciójáért további 1-1 pont jár.

Nem kap pontot az a versenyző, aki a leggyorsabb köridőt teljesítette, de nem került be a legjobb 10 közé, vagy ha a vezető versenyző a tervezett versenytáv kevesebb mint 50%-át teljesítette.

Szuperlicensz pontok

Ettől az évtől kezdve a versenyzői tabella első öt helyezettje FIA Szuperlicensz pontokat kap. A győztes 10, a második helyezett 7, a harmadik pedig 5, a negyedik 3, az ötödik helyezett pedig 1 pontot.

Hol nézhető?

Úgy tudni, hogy a brit Sky Sports csatornán, valamint F1 TV szolgáltatás által lesznek követhetőek a lányok versenyei.

Versenynaptár
# Dátum Helyszín
1 Március 7-9 Jeddah, Szaúd-Arábia
2 Május 3-5 Miami, Egyesült Államok
3 Június 21-23 Barcelona, Spanyolország
4 Augusztus 23-25 Zandvoort, Netherlands
5 Szeptember 20-22 Marina Bay, Szingípúr
6 November 29 – December 1 Lusail, Katar
7 December 6-8 Yas Marina, Abu Dhabi
Versenyzők
Csapat Versenyző Nemzetiség F1-es/márka képviselet
Prema Racing
Tina Hausmann svájci Aston Martin
Doriane Pin francia Mercedes
Maya Weug holland Ferrari
MP Motorsport
Hamda Al Qubaisi emirátusi Red Bull Racing
Amna Al Qubaisi emirátusi Visa Cash App RB
Emely de Heus holland Red Bull
Rodin Motorsport
Lola Lovinfosse francia Charlotte Tilbury
Jessica Edgar brit F1 Academy
Abbi Pulling brit Alpine
ART Grand Prix
Bianca Bustamante filippínó McLaren
Lia Block amerikai Williams
Aurelia Nobels brazil Puma
Campos Racing
Carrie Schreiner német Sauber
Chloe Chambers amerikai Haas
Nerea Martí spanyol Tommy Hilfiger
Prema Racing Reema Juffali szaúdi
Szabadkártyás
(Szaúd-Arábia)

 

Nemzetisége miatt utasíthatott el egy versenyzőnőt az F1 Academy?