fbpx

A Red Bull nem viccel! Nem egy, hanem három nőt támogat az F1 Academyben!

Tavaly debütált a Forma-1 által, kimondottan lányok/nők számára létrehozott F1 Academy nevű, együléses bajnokság. Azonban már tavaly bejelentették, hogy sikerült női szirának minden F1-es csapat támogatását megszerezni, ennek értelmében minden F1-es csapat vállalta, hogy 2024-ben a saját képviseletében és támogatásával indít egy női versenyzőt az F1 Academy bajnokságban.

A Red Bull azonban nem elégedett meg egyel, és friss bejelentése szerint mindjárt három hölgy támogatásáról számoltak be!

A Red Bull Academy Program három versenyzői: Hamda Al Qubaisi (Egyesült Arab Emírségek) a Red Bull Racing, Amna Al Qubaisi (Egyesült Arab Emírségek) a Visa Cash App RB és Emely De Heus (Hollandia) a Red Bull képviseletében áll majd rajthoz az MP Motorsportnál.

A 21 éves Hamda Al Qubaisi a 2024-es szezonban a Red Bull Racing versenyzője lesz. Versenyzői pályafutását 2015-ben kezdte gokarttal, az IAME X30 bajnokságon keresztül haladt előre, mielőtt 2019-ben az olasz F4-be került. Az emirátusi versenyző 2020-ban három futamot nyert az UAE F4-ben, mielőtt visszatért az olasz F4-be, majd a Magny-Cours-i FIA F3-as teszten is részt vett. 2023-ban az MP Motorsporttal az F1 Academyben versenyzett, ahol négy első helyezéssel és összesen 207 ponttal a harmadik helyen végzett a versenyzői tabellán.

A 2024-es szezonban a 20 éves Emely De Heus a Red Bullnál versenyez. 2019-ben kezdett el gokarttal versenyezni, és a holland Wintercup Senior sorozat bajnoki címét szerezte meg, 2020-ban pedig negyedik lett a nemzeti bajnokságban, mielőtt az együlésesekre váltott. Egy 2021-es spanyol F4-es szezont követően a W Seriesbe igazolt, ahol pontokkal debütált Miamiban. A holland versenyzőnő 2023-ban az MP Motorsporttal az Egyesült Arab Emírségek Formula 4-es bajnokságában versenyzett, majd az F1 Academyben indult. A versenyzői tabella kilencedik helyén végzett 87 ponttal, legjobb helyezése pedig az első hely volt Barcelonában.

A 23 éves Amna Al Qubaisi a 2024-es szezonban a Visa Cash App RB versenyzője lesz. Gokartos karrierjét 14 évesen kezdte, és azóta több bajnokságban is versenyzett. A Rotax Max Challenge világdöntőn, az X30 Euro Series-ben és az olasz X30 bajnokságban való szereplések erős eredményeket hoztak, és 2018-ra az olasz F4-be került. Az emirátusi versenyző azóta szerepelt a Formula 4 UAE, az F3 Asian és legutóbb a Formula Regional Európa-bajnokságban. 2023-ban az MP Motorsport színeiben az F1 Academyben versenyzett, ahol a versenyzői tabella hatodik helyén végzett, két első helyezéssel Spielbergben és Barcelonában, és összesen 117 ponttal.

Sarah Harrington, a Red Bull Academy programvezetője elmondta: „Nagyon örülünk, hogy Hamda, Emely és Amna személyében, három hihetetlenül tehetséges versenyzőt üdvözölhetünk a Red Bull Academy programban, és alig várjuk, hogy szorosan együtt dolgozhassunk velük ebben a szezonban. Ez egy mérföldkő számunkra, és a női motorsport jövője iránti teljes elkötelezettségünk bizonyítéka. Az F1 Academy lehetőséget biztosít arra, hogy valódi változásokat segítsünk elő az iparágunkban, és ez egy nagyszerű lépcsőfok ahhoz, hogy a versenyzők a következő szintre léphessenek. Ez egy kulcsfontosságú pillanat a nők számára a motorsportban, és izgatottan várjuk, hogy mit hoz ez a szezon.”

Sander Dorsman, az MP Motorsport csapatfőnöke hozzátette: „Hamda, Amna és Emely a 2024-es F1 Academy és a Red Bull Academy programjának tagjai.Ez azt jelenti, hogy ragaszkodunk azokhoz a versenyzőkhöz, akiknek a tehetségét jól ismerjük – mindhárman már az elmúlt években az MP Motorsport család igazi tagjaivá váltak. Együtt várjuk a kihívásokkal teli új F1 Academy szezont, amelyben reméljük, hogy meg tudjuk ismételni és tovább tudjuk javítani a 2023-as erős eredményeinket. Hamda a cím egyik esélyesének bizonyult, míg Amna és Emely egy-egy győzelmet aratott. És mivel tavaly lemaradtunk a csapatbajnoki címről, reméljük, hogy idén még jobbak leszünk! Emellett hálás vagyok a Red Bull rendületlen támogatásáért is, és célunk egy sikeres közös együttműködés.”

A 2024-es F1 Academy szezon hét helyszínre látogat majd el. A szezon március 7-9-én kezdődik a szaúd-arábiai Dzsiddában.

Így áll jelenleg az F1 Academy 2024-es mezőnye:
Csapat Versenyző F1-es képviselet
Prema Racing
Tina Hausmann Aston Martin
Doriane Pin Mercedes
Maya Weug Ferrari
MP Motorsport
Hamda Al Qubaisi Red Bull Racing
Amna Al Qubaisi Visa Cash App RB
Emely de Heus Red Bull
Rodin Motorsport
Abbi Pulling Alpine
ART Grand Prix
Bianca Bustamante McLaren
Lia Block Williams
Campos Racing
Carrie Schreiner Stake
Chloe Chambers Haas