fbpx

Ponyva-1: Adriane Galisteu – Szerelmem Senna

1994-ben, ezen a napon, május 1-jén hunyt el a háromszoros Forma-1-es világbajnok, Ayrton Senna, Imolában.

A brazil versenyző mindössze 34 éves volt. De most nem ezt emlegetem fel, helyette egy rendhagyó Ponyva-1 rovatot hoztam. 

Rendhagyó, mert ezen cím alatt olyan F1 témájú könyveket olvasok el, amik nem sportszakmaiak, hanem (általában női szerzőtől) valami fikciós mű, és többnyire kiakadok rajta, hogy miért veszi témának az F1-et olyan, aki kicsit sem jártas benne. És/vagy adott életkorban miért nem nőtt már ki a szerző a plátói szerelemből, és főleg miért adja azt ki könyvként, ahelyett, hogy a naplójába írná, a fiókba. 

Na de miért rendhagyó a most hozott könyv, és miért pont mára időzítettem? Mert az az Adriane Galisteu írta (vagy mondta fel), aki Senna legutolsó barátnője volt.

Ha röviden akarom jellemezni a nagyalakú, keményfedeles, ám mindössze 84 oldalas művet, azt mondanám nagyon “kislányos”, nagyon tündérmese, és meglehetősen “nyálas”. Más esetben ez negatív kritika lenne, itt azonban más a helyzet. Más, mert ez nem egy rajongó fantáziája, hanem valós történet. Egy 21 éves lány mesél benne a nagy szerelmével töltött alig több, mint egy évről. Adriane 20 éves volt, mikor Senna meghalt. Hát még jó, hogy “nyálas” lett a könyv!

Azon most lendüljünk túl, hogy a magyar fordítás és szóhasználat itt is csapnivaló (kedvencem a motorhome motorházra való fordítása). Az előző bekezdésben foglaltak okán most azon is túllendülök, hogy egyszerűcske a megfogalmazás és az F1-es részek hozzá nem értők. Azonban olvasva rájöttem, hogy sok, mára már közismert Senna-sztorit ez a könyv tárt a rajongók elé.

Ayrton és Adriane az 1993-as Brazil Nagydíjon találkoztak. A lányt nem érdekelte az F1, nem azért volt ott, hanem mert modellként dolgozott, a versenyen hoszteszként volt jelen. Egy ilyen hoszteszkedős sajtóeseményen szúrta őt ki Senna a többi lány közül – a könyv szerint -, és szerezte meg a telefonszámát. Innen indult a love story. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Adriane Galisteu (@galisteuoficial) által megosztott bejegyzés

Adriane Senna egy teljesen más oldalát ismerte meg, úgy fogalmazott végig, hogy ő Ayrtont – vagy ahogy ő szólította Bécót – ismerte, míg a közönség Sennát, és a kettő nem ugyanaz.

Kölcsönösen jó hatással voltak egymásra, Ayrton igyekezett leszoktatni a nála 13 évvel fiatalabb, szőke lányt a McDonald’sról és a kóláról, ám első, és állítólag egyetlen vitájukat közel sem ez váltotta ki. Hanem az, hogy a modell igent mondott egy fotózásra, melynek a végeredménye a világbajnoknak nem tetszett. Jobban mondva tetszett, de úgy ítélte, hogy Adriane túlságosan sokat láttat a testéből, márpedig azt nem kellene másnak látnia, csak neki.

A lány egy ideig hiába érvelt, hogy de hát ő modell, és szereti a munkáját, végül azonban Ayrton elismerte, hogy a kiakadásával túlzásba esett. Engesztelésként egy magazinban megjelentetett pár közös fotójukat, melyeket az ő személyi fotósa készített róluk. Ezzel végképp megkérdőjelezhetetlenül, mindenki előtt vállalta, hogy Adriane márpedig a barátnője. Ezek azok a fotók, melyeket ma már mindenki ismer, és melyek egyike ennek a könyvnek a borítóján is szerepel.

Ayrton aztán hangsúlyozta, hogy ha ők együtt vannak, akkor a lánynak tudomásul kell vennie, hogy ő elsősorban az ő barátnője, és csak azután modell. Mindemellett gondot fordított arra is, hogy Adriane – vagy ahogy szólította, Dri – megtanuljon angolul.

Adriane beszél a könyvben arról, hogy milyen volt a kapcsolata a Senna családdal, Ayrton milyen volt amikor nem versenypályán tartózkodott, és hogyan élte meg a világbajnok halálát.

Ayrton Senna most 63 éves lenne, Adriane Galisteu pedig 50 éves. Ayrton után volt 2 barátja, majd egy egyéves házassága. 2010 óta Alexandre Iódice házastársa, ugyanebben az évben egy fiuk is született, Vittorio.

Adriane 1995-től kis sorozatszerepeket vállalt, majd műsorvezetőként vált népszerűvé Brazíliában. Jelenleg a A Fazenda nevű reality háziasszonya, ami a hazánkban futó Farm VIP c. műsornak felel meg.

Adriane közel 30 év távlatából is gyakran felemlegeti Sennát, úgy fogalmaz, számára ő “örök”. Tavaly a Fazenda c. műsor egyik epizódjában viselt csizmájáról például elárulta, hogy még Ayrtontól kapta 1993-ban, Hockenheimben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Adriane Galisteu (@galisteuoficial) által megosztott bejegyzés

Az olvasottak alapján, ha Ayrton ma is élne, akkor Adriane vagy nem lenne manapság is képernyőn, és nem készülne róla túl sokat mutató fotó, vagy már rég nem lennének együtt, hiszen a nő ma sem szégyelli megmutatni magát.