fbpx

Hajszálon múlt, hogy Ocon nem gázolt embert: A felelősöket raportra hívta a versenyigazgatás!

Az Azerbajdzsáni Nagydíj stewardjai magukoz hívatták az FIA Parc Ferméért felelős munkatársait, amiért a verseny utolsó körében egy csoport ember gyülekezhetett a bokszutca fő sávjában.

A helyzet veszélyességét fokozta, hogy az Esteban Ocon az utolsó körben érkezett kerékcserére, és meglepetésére a boxutca bejáratánál fotósok csoportjába botlott. Szerencsére nem történt baj, de könnyedén elüthetett volna valakit.

„Igen, ez nem olyasmi, amit látni szeretnénk” – mondta Ocon a futam után.

„Úgy értem, nem értem, miért kezdjük el előkészíteni a dobogót és a ceremóniát, miközben még mindig versenyzünk.”

„Még egy kör van hátra, még mindig vannak olyanok, akik nem álltak ki a boxba [kerékcserére], gondolom Nico [Hülkenberg, aki ugyanazon a stratégián volt, mint Ocon] sem volt akkor még a boxban.”

„300 km/h-val érkezem, nagyon későn fékezek, és látom az embereket körülöttem, ez őrület, ebből ma nagy-nagy baj lehetett volna.”

„Ez mindenképpen olyasmi, amit meg kell beszélni. Ez olyasmi, amit nem akarunk látni.”

Az FIA bírái ezt követően helyi idő szerint 17:30-ra összehívták „az FIA parc fermé területért felelős képviselőit a boxbejáratnál”, hogy találkozzanak velük a „2023-as Azerbajdzsáni Nagydíj utolsó körében a boxutcában a gyorsítósávot blokkoló személyzet miatt, miközben a boxutca nyitva maradt.”

A verseny végén a Sky Sportsnak nyilatkozva a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, aki szemtanúja volt az incidensnek, szintén azt mondta, hogy felülvizsgálatra van szükség.

„Estebannak jogában állt az utolsó körben a boxba menni és a versenyt a boxutcában befejezni, ha úgy akarta volna” – mondta Horner. „Az FIA-nak talán egy kicsit jobban kellene őriznie a rendet a verseny vége előtt.”

UPDATE: Miután a stewardok meghallgatták az illetékeseket, megállapították, hogy általános szokás, hogy a verseny legvégén, a parc fermé előkészítésekor a sajtó képviselői, fotósok már ott tartózkodnak a boxutcában, így ebben a tekintetben semmi szokatlan nem történt. Azonban mivel most ez veszélyes helyzetet teremtett, felhívta rá a figyelmet, hogy ezen a szokáson változtatni kell.

„Az FIA képviselőivel részletesen végigvettük a vonatkozó eljárásokat és protokollt, és felszólítottuk őket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket ezen eljárások és protokollok felülvizsgálatára az FIA-val (beleértve a FOM-ot, a csapatokat és az FIA-t), hogy biztosítsák, hogy ilyen helyzetet ne forduljon elő még egyszer” – áll az FIA közleményében.
Forrás :