fbpx

Sennához és más legendákhoz csatlakozik a MotoGP vezére

Nagy megtiszteltetés érte a Dorna főnökét, Carmelo Ezpeletát: az április végi jerezi versenyhétvégén egy kanyart neveznek el róla.

Két héttel a texasi Red Bull Amerikai Nagydíj után a MotoGP visszatér majd Európába. A spanyol GP-t április 26. és 28. között rendezik meg Jerezben, amelyet mindhárom kategória hivatalos tesztje követ. Mint azt a jerezi városi tanács bejelentette, a 4423 méter hosszú pálya egyik kanyarját a Dorna főnökéről, Carmelo Ezpeletáról nevezik majd el. A szóban forgó kanyar a 7-es, egy gyors balos a szűk „Dani Pedrosa” jobbos és a szűkebb „Jorge M. Aspar” balos kanyarja között.

Jerezben összesen hét kanyart neveztek el spanyol motoros világbajnokokról: Ángel Nieto, Sito Pons, Jorge M. Aspar, Álex Crivillé, Jorge Lorenzo és a Peluqui néven ismert Antonio Sánchez Garrido, aki az 1960-as években egy balesetben vesztette életét. Jerezben van még egy Senna-sikán (a MotoGP-ben nem használják), egy Michelin és egy Ferrari kanyar. Csak a 3-as és 4-es kanyarokat nem nevezték még el. (A 3-as volt egyébként az a kanyar, ahol Marc Márquez 2020-ban olyan szerencsétlenül eltörte a felkarját).

Az elmúlt hónapokban a FIM kérésének megfelelően a biztonság javítása érdekében különböző munkálatokat végeztek a pályán. Ez konkrétan az 1-es, 5-ös, 6-os és 10-es kanyar kavicságyát érinti, míg a 7-es kanyar kavicságyát már az elmúlt években is bővítették. Két lelátó is új lesz 2024-re: az egyik a Curva Peluqui kanyar elején (10-es kanyar), a másik pedig a Michelin-kanyar külső oldalán (2-es kanyar).

Április 1-jén bejelentették, hogy a Forma-1-es jogok tulajdonosa, a Liberty Media mostantól a Dorna 86 százalékát is átveszi. Ezpeleta és menedzsmentje továbbra is a Dorna élén marad, és a fennmaradó 14 százalékot birtokolja.

Senki többet harmadszor, hivatalosan is Liberty Mediáé a MotoGP

Forrás :