fbpx

Enzo Ferrari nyomában – egy nem mindennapi úton – Képgalériával

Modena környékén a legnyilvánvalóbb helyek, ahol Enzo Ferrari örökségét megcsodálhatjuk, természetesen a két csodálatos múzeum: a „La Galleria” Maranellóban és a „Museo Enzo Ferrari” Modenában.

Emellett foglalhatsz asztalt a „La Cavallino” és a „Ristorante Montana” éttermekben Maranello, illetve Fiorano városában, ahol ő és versenyzői étkeztek.

De van még néhány más hely is, amelyek fontosak voltak az életében, és amelyeket nagyon érdekes meglátogatni.

Ott van például az első ház, amelyet azután vásárolt, hogy elhagyta szülei modenai otthonát. Ez a Largo G. Garibaldi 11. szám alatt található, nem messze a Museo Enzo Ferrari Múzeumtól. Még mindig a Ferrari tulajdonában van, de semmi sem emlékeztet a jeles tulajdonosra, ha előtte állunk. Piero Lardi Ferrarinak még mindig van egy lakása az első emeleten (vagyis az egész első emeleten, ahol a redőnyök mind állandóan le vannak húzva), de ritkán teszi lép be oda.

A második fontos hely az egyik helyi fodrász, aki szintén csak néhány perc sétára van a lakásától, a „Corso Canalgrande 73”-ban. A mai napig működik ott egy borbélyüzlet –  Enzo minden reggel oda járt borotválkozni vagy hajat vágatni. Mindig a bal oldali első székre ült, a bejárat mellé. Itt látható néhány fotó a jól ismert ügyfélről, amelyek még mindig ott lógnak az üzlet falán.

Egy másik napi rutin, mielőtt a maranellói Via Abetone-n lévő irodájába ment volna, a „San Cataldo” temető, ahol első fiát, Alfredo „Dino”-t temették el. Ez szintén nem messze van a városközponttól – egy hatalmas és lenyűgöző hely. Maga Enzo is a családi kriptában van eltemetve Dino és felesége, Laura mellett. A Ferrari-kripta az egyik legnagyobb a területen, és mindig van előtte néhány virág.

Enzo megépítette első gyárát is Modena közepén, a „Viale Trento Trieste 33 ” alatt. Sajnos néhány évvel ezelőtt Piero Lardi Ferrari engedélyt adott a régi épület lebontására, és egy meglehetősen unalmas parkolót építettek erre az egykor dicsőséges helyre.

Ha már Modenában jársz, a Strada Pomposiana-nál lévő Parco Enzo Ferrari parkban is sétálhatsz egyet. Ez a hely egy korábbi repülőtér volt, és itt volt az Autodromo di Modena is. Számos verseny zajlott itt, és a helyi gyártók, mint a Maserati, a Stanguellini és a Ferrari egészen a hetvenes évek elejéig tesztelték ott a legújabb agyszüleményüket. Bár a tényleges versenypályából már nem sok minden maradt, a repülőtér tornya még mindig látható – ez szolgált a versenyek fénykorában versenyirányításként is. Ma a park különböző útvonalai a múlt híres versenyzőinek nevét viselik, mint például „Passegiata Michele Alboreto / Gilles Villeneuve és mások”.

Sajnos, nincs emlékműve az olasz F1-es versenyzőnek, Eugenio Castelottinak, aki 1956-ban itt vesztette életét egy tesztbalesetben, egy Ferrarival. A hely rekonstrukciója látható a most futó „Ferrari” című filmben is, ahol bizonyos epizódok emlékeztetnek az egykori népszerű helyre.

Mielőtt a reptéri pálya megépült volna, a város közepén egy ideiglenes utcai pályán zajlottak a versenyek – bár ebből nem sok minden maradt meg.

Ha tehát Modenában jársz, és van egy-két szabad órád, menj el, hogy leródd tiszteletedet az „Öreg” Enzo előtt, és nézd meg a fent említett helyeket. Garantálom, hogy egyedül leszel, és nem kell a turisták tömegével szembenézned, mint a nevezetesebb helyeken.

Köszönöm Mark Andrewsnak a www.europeandrivingtours.co.uk oldaltól, hogy megmutatta nekem ezeket a helyeket!

 

9 helyszínes olasz útiterv Ferrari rajongóknak, a film alapján!