fbpx

Senki többet harmadszor, hivatalosan is Liberty Mediáé a MotoGP

Ugyan Carmelo Ezpeleta marad a főnök, de Liberty Media hivatalosan is felvásárolta a MotoGP-t 4,2 milliárd euróért.

Ami eddig csak pletyka volt, mára hivatalossá vált. A MotoGP is nyilvánosságra hozta bejelentést: a Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media az év végén a kétkerekű királykategóriát is átvenné. Az üzlet értelmében a Dorna a Liberty Medián belül önálló céggé válik. A főnök és vezetősége változatlan. A cég központja Madridban marad.

Az új felosztás értelmében a Liberty a Dorna 86 százalékát veszi át. A maradék 14 százalék a Dorna jelenlegi vezetőségének kezében marad. Az átvételi összeg állítólag 4,2 milliárd euró, míg a saját tőke értéke 3,5 milliárd euró.

Greg Maffei, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a MotoGP felvásárlásával bővíthetjük a vezető élő sport- és szórakoztató műsorok portfólióját. A MotoGP egy olyan globális sorozat, amely hűséges, lelkes rajongótáborral, magával ragadó versenyzéssel és hatalmas pénzforgalmat generáló pénzügyi profillal rendelkezik. Carmelo és menedzsmentcsapata egy nagyszerű sportműsort épített fel, amelyet szélesebb globális közönséghez tudunk eljuttatni. Az üzletben jelentős potenciál rejlik, és szándékunkban áll tovább fejleszteni a sportágat a MotoGP rajongói, a csapatok, a kereskedelmi partnerek és részvényeseink számára.”

Carmelo Ezpeleta szintén örül: „Ez a MotoGP fejlődésének tökéletes következő lépése, és már alig várjuk, hogy mit jelent ez a mérföldkő a Dorna, a MotoGP-paddock és a versenyrajongók számára. Büszkék vagyunk az általunk felépített globális sportágra, és ez a tranzakció az értékét és növekedési potenciálját bizonyítja. A Liberty Media hihetetlen sikereket ért el a sporteszközök fejlesztése terén, és nem is kívánhatnánk jobb partnert a MotoGP szurkolói bázisának világszerte történő növeléséhez.”

A jogi kérdések, például a versenyjog, a mai napig megoldatlanok. Ezek az akadályok várhatóan 2024 végéig elhárulnak, mondják. Mindenesetre mindkét oldal sűrű hónapok előtt áll.

Ott lobog az árcédula a MotoGP-n, ennyiért tervezi felvásárolni a Liberty Media

Forrás :