fbpx

Négyrészes dokumentumfilm érkezik Roland Ratzenberger halálának a 30 éves évfordulója alkalmából!

Peter Levay nem először készít filmet az elhunyt Roland Ratzenberger életéről, a témában az első műve öt éve jelent meg, és történetesen Magyarországról elsők között foglalkoztam vele.

Nyugodtan mondhatom, hogy azóta barátok is lettünk. Voltunk együtt már az F1-es paddockban is, fél napot is elanekdotáztunk akár Senna egykori fizioterapeutájával, Joseph Lebererrel. Druszám, persze az ilyen alkalmakat arra is kihasználta, hogy közelebb kerüljön azokhoz, akik valamiért fontos szerepet játszottak Ratzenberger életében, és még ma is az F1 berkeiben dolgoznak. Roland édesapjával, Rudolffal pedig már 2019-ben is együtt dolgoztak az első filmen, együtt mentek el Imolába is. Az idősebb Ratzenberger egyébként 1995-ben, egy évvel fia halála után járt először a tragikus helyszínen, Bernie Ecclestone kérésének eleget téve, aki egy kisebb megemlékezést tartott akkor ott, a San Marinó-i Nagydíj helyszínén. Akkor ennyit mondott:

„Nekem ekkor lett világos az, hogy Roland miért is akart mindenáron a Forma-1-be kerülni. Sosem tetszettek nekem a versenyzői ambíciói. Egy rendes állásnak jobban örültem volna.”

Édesapja ekkor öbbent rá valójában a fia eredményességére, és teljesítményére. 2004-ben a baleset helyszínén, a tribünön helyeztek el egy emléktáblát. Ekkor mindkét szülő elutazott ide. A bolognai autóklub hívta meg őket, és egy ceremóniát is tartottak a leleplezés miatt, így egy igazán különleges alkalom volt a szüleinek. Sajnos ez a lelátó nehezen megközelíthető, mivel messze is van a főbejárattól. Így ritkán jár arra valaki.

2014-ben a Formula Passion szervezet a korábbi RAI kommentátor Ezio Zhermiani vezetésével tartott egy nagy megemlékezést, amelyen akkor 25.000 ember vett részt. Olyanok voltak ott, mint Gerhard Berger, Ricardo Patrese, Andrea de Cesaris, de még az akkori Ferrari piloták Kimi Räikkönen és Fernando Alonso is a tiszteletüket tették. Ayrton Senna mellett Rolandról is megemlékeztek, amelyet Don Sergio Mantovani vezetett. Ekkor találkozott először Levay és Ratzenberger édesapja. Peter is ott volt a helyszínen, egy kisebb riport forgatása miatt, és véletlenül kezdtek el beszélgetni egymással. Egy barátság kezdete is volt ez, majd a következő hónapokban kialakult egy hivatalos dokumentumfilm gondolata, hiszen addig nem készült róla ilyen jellegű film. Régi kapcsolatok kerültek újra elő, és gazdagabbá tették Roland történeteit, és olyan esetek is kiderültek, amiről a szülők sem tudtak.

Akkor öt évig foglalkoztak a témával, ami egyáltalán nem volt egyszerű nekik. A film célja mégis az volt, hogy Rolandot ne felejtsék el, és minél többen megismerhessék az ő történetét, ez Rudolf akarata is. 2019-ben végül a Minardi testvérek pedig Levay-t és az idősebb Ratzenbergert is újfent meghívták, akiknek Senna mellett Roland is fontos. Felhajthattak a pályára a saját autójukkal a pályára, és csatlakozhatnak a Minardi testvérek és a versenyigazgató vezette konvojhoz.

Az 1994-es San Marinó-i időmérő edzésen halálos balesetet szenvedő osztrák Ratzenberger Roland halálának április 30-án lesz a 30-ik évfordulója. Levay az elmúlt öt évben is további anyagokhoz jutott a salzburgi születésű pilótával kapcsolatban.

Ugyan a legendás Ayrton Senna egy nappal később történt halálos balesete háttérbe szorítja Ratzenberger tragédiáját, a Levay Film Production egy négy részes mini dokumemtum-sorozatot alkotott. Mindez a nagyközönségnek is hozzáférhető lesz, YouTube-on, angolul. Leberer mellett olyan motorsportban érdekeltek, mint mint Franz Tost, David Brabham, Karl Wendlinger, valamint más egykori Simtek-csapattagok is láthatóak lesznek.

Ez a dokumentációs sorozat is természetesen Roland Ratzenberger szülei szoros együttműködésével készült. Az első epizód április 8-án jelenik meg.

Senna gyilkos Williamsével indulhatott volna, először igent mondott, de aztán…

Forrás :