fbpx

A Mercedes két támogatójával is szakít Hamilton Ferrarihoz igazolása miatt

A Mercedes egy jelentés szerint két partnerétől is megválik, mielőtt Lewis Hamilton a Ferrarihoz csatlakozik.

Hamilton a télen tájékoztatta a Mercedest, hogy ez lesz az utolsó éve az alakulattal, mivel arra készül, hogy átigazoljon a Scuderiához. Most pedig a Nextgen-Auto azt állítja, hogy több vele társított márka szerződése is véget ér így. Hamilton az F1 történetének legsikeresebb pilótája, hét világbajnoki címmel, 103 futamgyőzelemmel és 104 pole pozícióval a háta mögött. Ebből hatot a Mercedesnél nyert, miután a 2013-as szezon előtt a McLarentől átment hozzájuk. A sportág történetében egyetlen versenyző sem nyert ennyi címet egyetlen csapatnál. Miután azonban Max Verstappen 2021-ben véget vetett az Ezüstnyilak sikersorozatának, Hamilton és az istálló nehezebb időszakot élt át. Az elmúlt két szezonban nem tudta növelni a futamgyőzelmei számát, és 2024-ben minden idők leggyengébb idénykezdetét éli meg.

George Russell 2025-ös csapattársának kiléte még nem ismert, de egy friss hír szerint Verstappen látványos átigazolását kizárják. A Mercedes szerződése a Pumával, amely 2012 óta szállítja a csapat ruházatát, a 2025-ös szezon előtt lejár. Ugyanakkor a Tommy Hilfiger luxus ruházati márkával kötött kontraktus sem lesz meghosszabbítva. Hamilton az utóbbival saját kollekciót adott ki, de az előbbivel is szoros az együttműködése. A Mercedesnek ugyanakkor jó hír, hogy az Adidasszal kötött új megállapodásuk jövedelmezőbb lehet. A Puma-szerződésükből évente alig több mint 5 millió fontot kerestek, de az Adidastól nagyjából 8,6 millió fontot kaphatnak. A német sportruházati óriás a télen fontolgatta, hogy az RB csapat névadó szponzora legyen-e, de aztán a Mercedes felé fordították a figyelmüket.

Nem világos, hogy a csapat tervezi-e, hogy közvetlen utódot találjon a Tommy Hilfiger helyére. Hamilton magával vihet pár márkát a Ferrarihoz, de lehet, hogy a személyzet egy része is követi őt. Egyelőre nem tudni, hogy a régóta vele dolgozó mérnök, Peter Bonnington is Maranellóba tart-e, vagy inkább a 39 éves pilóta helyettesítőjéről gondoskodik majd.

A Sky Sports F1-es szakértője, Karun Chandhok szerint Hamilton költözése „mesterien” fest majd, ha a Ferrari sikeresen elcsábít számos kulcsfigurát a Red Bull domináns csapatától is. Kollégája, David Croft eközben azt mondja, „szívesen” látná a Red Bull főtervezőjét, Adrian Newey-t a legendás pilótával az olasz márkánál. Newey korábban háromszor is visszautasította a Ferrari felkérését. A hírek szerint Christian Horner pedig át akarja helyezni őt a csapaton belül.

Fred Vasseur csapatfőnök jól ismeri Hamiltont az ART-nál töltött GP2-es (ma Formula 2) napjaiból, és reméli, hogy egy olyan autót tud majd alá rakni, amely elég jó ahhoz, hogy a brit megszerezze a példátlan nyolcadik bajnoki címét.

Négy versenyzőt nevezett meg a Mercedes a kívánságlistáján Hamilton helyére

Forrás :