fbpx

Hármas spanyol dobogó Austinban egy Aprilia-győzelemmel a tetején

Nagyszerű munkát végzett az Aprilia Austinban, melynek meg is lett az eredménye. Maverick Viñales megszerezte szezonbeli második sprintgyőzelmét Marc Márquez és Jorge Martín előtt.

Az időmérő edzés eredményeképp Maverick Viñales kezdhette a pole pozícióból a sprintversenyt Austinban. A mezőny összes tagja az elöl közepes, hátul puha gumikeverék mellett döntött. Pedro Acosta élete 3. MotoGP-hétvégéjén az első sorba kvalifikálta magát, mellőle pedig Marc Márquez indulhatott. Francesco Bagnaia új első sárvédőt kapott a rajtrácson, főmérnöke rohamtempóban szaladt, hogy még a felvezető kör megkezdése előtt fel tudja helyezni az olasz versenygépére.

Maverick Viñales remekül kapta el a rajtot, nem úgy, mint Francesco Bagnaia, aki alatt megugrott a Ducati, így a 11. helyre esett vissza. Az első kanyarokat többen is elmérték, köztük Álex Márquez, Takaaki Nakagami bukott, Fabio di Giannantonio blokkja pedig elfüstölt, így fel kellett adni a sprintet. Marc Márquez haladt Viñales mögött, őt követte Acosta, aki folyamatosan nyomás alatt tartotta honfitársát.

Az élen haladó hármas több mint fél másodperces előnyre tett szert az üldözőkkel szemben, Márquez pedig megfutotta a verseny leggyorsabb körét, de Acostát így sem tudta leszakítani magáról. A 4. helyen pozíciócsere történt, Jorge Martín megelőzte Enea Bastianinit, de mire ez sikerült, lemaradása már 1,2 másodpercre nőtt.

Viñales az élen olyan erős tempót diktált, hogy egyik pillanatról a másikra leszakította magáról Márquezéket. A Gresini versenyzőjének gumijai már most megadták magukat, pedig még a verseny felét sem teljesítette a mezőny. Martín fél kör alatt felért Acostára, akinek meggyűlt a baja az előtte szenvedő Márquezzel. Viñales előnye a mögötte haladó csatározás következtében már 2 másodpercre duzzadt. Acosta húzott egy merészet, megpróbált elmenni Márquez mellett, de kísérlete kudarcba fulladt. Martín azonban gyorsan áthámozta magát a ritmusából kibillenő fiatal spanyolon, és fellépett a 3. helyre.

A Hondák továbbra sem szerepeltek túl jól, mind Mir, mind Zarco, mind Nakagami elesett, csak Marini volt versenyben, de nagyon messze a pontszerző helyektől. Bagnaia igyekezett kozmetikázni az elrontott rajtján, néhány helyet sikerült is előrébb jönnie, de egyáltalán nem volt veszélyes az élmenőkre.

Viñales Apriliája remekül működött, így Márqueznek esélye sem volt utolérni, ahogy tőle is tisztes távolságban érkezett Martín. Hármas spanyol dobogót hozott a futam, és Viñales második sprintgyőzelmét a szezonban.

A futam végeredménye: