fbpx

IndyCar: Csalt a Penske, elvették Newgarden győzelmét, a többiek kiakadtak

A Penske csapatot szerdán csalással vádolták még és Josef Newgardent megfosztották az IndyCar szezonnyitó futamán,  St. Petersburgben aratott  győzelmétől.

De kizárták a csapat másik versenyzőjét, a harmadik helyen célba ért Scott McLaughlint is.  Will Power-t, aki negyedik lett a versenyen, nem zárták ki, de 10 pontot levontak tőle.  Emellett mindhárom Penske versenyzőt 25 000 dolláros pénzbüntetéssel sújtották, és elvesztették a futammal kapcsolatos összes pénzdíjat.

A csapat manipulálta a push-to-pass rendszert.

A kizárások miatt a győzelem hivatalosan Pato O’Wardé és a McLarené lett. A csapatnak ez az első győzelme 2022 óta.

„Nagyon kiábrándító” – mondta Roger Penske az AP hírügynökségnek, sms-ben. „Zavarban vagyok.”

Persze a riválisok már bővebben nyilatkoztak.

„Hosszú éveken át utánoztam Roger Penske-t a pályán és azon kívül is, így a mai hír elég nagy csalódás számomra” – mondta a rivális csapattulajdonos Chip Ganassi az AP-nek. „Ez egy szégyenfolt a csapatán, a szervezetén és a sorozaton. Nagyon kiábrándító, mint tulajdonostárs és versenyző a sorozatban.”

Bár Newgarden a vádak szerint a március 10-i nyitóversenyen csalt, az IndyCar szerint a manipulációra csak a vasárnap reggeli bemelegítésen derült fény, a kaliforniai Long Beachen – közel két hónappal később.

„Az IndyCar Series bajnokság integritása kulcsfontosságú minden tevékenységünk szempontjából” – mondta Jay Frye, az IndyCar elnöke.

„Míg  St. Petersburgben nem fedezték fel a szabálysértést, az IndyCar a vasárnapi Long Beach-i bemelegítés során szúrta ki a manipulációt, és azonnal intézkedett, biztosítva, hogy minden autó megfeleljen a Long Beach-i Acura Nagydíjnak.”

„Az e heti, Barber Motorsport Parkban megrendezésre kerülő futamtól kezdve új technikai ellenőrzési eljárások lesznek érvényben, amelyek megakadályozzák ezt a szabálysértést.”

A  St. Petersburgi  futam adatainak felülvizsgálata kimutatta, hogy a Team Penske manipulálta a push-to-pass előzési rendszert, hogy a három Penske-versenyző használhassa azt a rajtoknál és az újraindításoknál. Az IndyCar szabályai szerint ez nem megengedett.

Newgarden, a kétszeres IndyCar-bajnok és regnáló Indianapolis 500-as győztes, a kizárással a pontverseny első helyéről a 11. helyre esett vissza. Az élen így a Ganassi pilótája, Scott Dixon áll.

McLaughlin a közösségi médiában szerda este közzétett hosszú nyilatkozatában azt mondta, nem tudott a szoftver hibájáról [mi szerint nem lett deaktiválva, mikor kellett volna], és csak egyszer, egy nagyon rövid (1,9 másodpercre) használta a push-to-pash-t.

„Megszokásból nyomtam meg a gombot, de nem előztem meg egyetlen autót sem, és időelőnyre sem tettem szert” – mondta. „Az adatok, amelyek az IndyCar birtokában vannak, mindezt megerősítik. Bár elfogadom a büntetést, szeretném tisztázni, hogy nem szereztem előnyt a versenytársaimmal szemben.”

„Hiba történt” – mondta McLaughlin. „A legmagasabb szintű tisztességgel rendelkezem, és fontos, hogy megvédjem mind a saját, mind a csapat jó hírnevét.”

A Team Penske-nek ez már a második csalási vétsége ebben a szezonban. Joey Loganót 10 000 dolláros pénzbüntetéssel és a második rajtpozíciójának megvonásával sújtották a NASCAR atlantai futamán a szezon elején, mert a kvalifikáción tiltott kesztyűt viselt.

Feltételezhető, hogy Logano ugyanezt az illegális kesztyűt viselte, amikor egy héttel korábban megszerezte a pole pozíciót a Daytona 500-ra.

Érkezhet az IndyCar-féle push-to-pass rendszer a Forma-1-be?

Forrás :