fbpx

62 sportautó, 14 gyártó és 16 korábbi F1-es versenyző lesz a 2024-es Le Mans-on!

Hatalmas, 62 autóból álló mezőnyt jelentettek be a júniusi Le Mans-i 24 órás verseny előzetes nevezési listáján, csak a jelenlegi hiperautó kategóriában 16 korábbi F1-es pilóta szerepel.

A hosszútávú versenyek csúcskategóriája óriási mértékben bővült azóta, hogy a korábbi LMP1-es szabályokról a hiperautókra váltottak. Számos gyártó nevezi be a konstrukcióit. Ennek eredményeképpen összesen 23 autó fog versenyezni a Le Mans-i Hypercars-ban az elsőségért, köztük egy Forma-1-es világbajnok,  Jenson Button is. Miután az elmúlt szezonban a NASCAR-ral való rendkívül népszerű együttműködés révén a Garage 56 nevezésében vett részt, Button 2018 óta először tér vissza a királykategóriába a Hertz Team Jota színeiben. Idén egy teljes idényre aláírt a WEC-be.

A világhírű futamgyőzelmét azonban a Sauber és az Alfa Romeo korábbi pilótája, Antonio Giovinazzi védheti meg. James Calado és Alessandro Pier Guidi partnereként tavaly izgalmas elsőséget szerzett a Ferrarinak az ágaskodó ló Le Mans-ba való visszatérésekor. Összesen 23 Hypercar és 23 teljesen új autó a LMGT3 osztályban, valamint 16 LMP2-es autó indul egyszeri alkalommal. Ennek oka, hogy a „középső” hosszútávú osztály ebben a szezonban már nem szerepel a World Endurance Championshipben teljes „munkaidőben”.

Ami a további ismerős arcokat illeti, Kamui Kobayashi Nyck de Vries-szel áll majd rajthoz a #7-es Toyotában. A népszerű korábbi Sauber-pilóta Kobayashi mostantól a Toyota csapatfőnöke és egyben pilótája is, az autóban pedig Mike Conway ülhet majd. A korábbi Toro Rosso versenyzők, Sébastien Buemi és Brendon Hartley a #8-as Toyotában a McLaren tartalékpilótája, Ryo Hirakawa mellett állnak rajthoz.

A Hypercaroknál Mick Schumacher is debütál Le Mans-ban az Alpine színeiben. Robert Kubica, Sébastien Bourdais, Romain Grosjean, Daniil Kvyat, Stoffel Vandoorne és Jean-Eric Vergne is rajthoz állnak, valamint André Lotterer, Will Stevens és Jack Aitken.

A korábbi F1-es pilóta, Gianmaria Bruni is szerepel a Hypercars ideiglenes nevezési listáján, de tartalékként. Abban az esetben kerülhet bevetésre, ha a mezőnyből bárki is kiesne.

A mezőnyben számos más élversenyző is szerepel, nem utolsósorban a MotoGP legenda Valentino Rossi az LMGT3-as mezőnyben. Ott lesz továbbá a kétszeres Le Mans-győztes és háromszoros túraautó-világbajnok Jose Maria Lopez is ugyanezen osztályban, miután hosszú ideig a Toyota színeiben versenyzett a fő kategóriában.

A Mercedes két juniorja is ott van a mezőnyben. Az F1 Academy versenyzője, Doriane Pin a sikeres Iron Dames csapat színeiben szerepel az LMGT3-ban. Az Ezüstnyilak tartalékpilótája és jövőbeli F1-es reménysége, Frederik Vesti jelenleg az LMP2-es osztályban szerepel a nevezők között.

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke elégedett:

„A Le Mans-i 24 órás verseny a motorsport történelmének egyik legikonikusabb eseménye. Ez az FIA World Endurance Championship szezonjának hagyományos csúcspontja. Tavaly volt szerencsém szemtanúja lenni ennek a fantasztikus versenynek a századik évfordulója alkalmából. Nagyon várom az idei rendezést, amikor az FIA 120 éves fennállását ünnepeljük. A nevezési lista elképesztően erősnek tűnik: a 62 autóból álló mezőny élén 9 különböző gyártó 23 hiperautója áll, a 23 LMGT3-as pedig rendkívül versenyképes csatát ígér a GT-versenyzők között. A hosszútávú versenyzés ma egészséges állapotban van, és ez a nevezési lista bizonyítja, hogy a megfelelő szabályozási megközelítés erős érdeklődést és versenyt fog eredményezni.”

WEC: Shwartzmannal és egy harmadik autóval támad a Ferrari

Forrás :