fbpx

Jordan le se akarta igazolni a világbajnokot, aki megszerezte a csapata első győzelmét

Ian Phillips, a Jordan korábbi F1-es marketingese elárulta, hogy a csapatfőnök Eddie Jordan ellenezte a Forma-1-es világbajnok Damon Hill alkalmazását.

Damon Hill csak 1992 és 1999 között versenyzett a királykategóriában, de 115 nagydíjon való indulása során rengeteg mindent elért. A Bring Back V10s podcastben Phillips elmondta, hogy amikor először felmerült a lehetőség, Jordan és Hill sem akartak igazán együtt dolgozni. A Jordan F1 Team ismert volt arról, hogy a sportág legjobb fiatal tehetségeit karolta fel, akik aztán nagyobb és jobb dolgokat vittek véghez. Michael Schumacher a legkézenfekvőbb példa erre, miután rövid szereplése az istállónál a Benettonnal és a Ferrarival bajnoki címeket eredményezett.

Rengeteg kiváló pilóta volt, aki végül Eddie Jordannal dolgozott együtt. Bevallotta, hogy nagy rajongója Heinz-Harald Frentzennek, míg Takuma Sato gyors volt, de kissé túl balesetveszélyes az ő ízlésének. Jordan ugyanakkor nem volt lelkes, amikor lehetőség nyílt az 1996-os világbajnok Damon Hill szerződtetésére. A páros korábban már dolgozott együtt, és úgy nézett ki, ez is szerepet játszott a döntésében. Ez az állapot azonban nem tartott örökké, és Hill végül a következő évben az ikonikus B&H Jordanben kötött ki. A Hill csapathoz való csatlakozásának lehetőségéről Phillips így beszélt:

„Hogy őszinte legyek, nem jutottunk előre Hill 1997-es szerződtetésével kapcsolatban. Én voltam az, aki szerette volna, hogy ez bekövetkezzen, Eddie és Damon azonban nem igazán jöttek ki egymással. Eddie-t a legkevésbé sem érdekelte ő, Damont pedig ez nem igazán izgatta. Azt hiszem, még a Formula 3000-ben összevesztek. A Benson & Hedges nyomást gyakorolt ránk, és nyilvánvalóan azt akarták, hogy lehetőleg egy brit versenyzőt igazoljunk. Az egyetlen dolog, ami hiányzott az istállónkból, és amiért egy évvel később hallgattak rám, az az volt, hogy a csapatnál nem volt senki, aki valaha is nyert volna nagydíjat. Úgy éreztem, hogy erre van szükségünk, és Damon akkor egy bölcs fiatal srác volt, és úgy gondoltam, hogy ezt az összetevőt hozta volna az alakulatunkhoz. De azt kell mondanom, hogy nem jutottunk túl messzire, mert ahogy mondtam, Damon és EJ sem akarta igazán, hogy ez megvalósuljon. Akármennyire is akartam, senki más nem igazán rajongott érte.”

Jordan profitált végül abból, hogy az 1996-os bajnok Hill 1998-ban csatlakozott hozzájuk, és abban az évben megnyerte a Belga Nagydíjat. Egy utolsó idényt eltöltött még a csapatnál 1999-ben, ahol négy alkalommal szerzett pontot, majd Jarno Trulli váltotta. Hill és Frentzen biztosította Jordannek a konstruktőri bajnokság harmadik helyet, mielőtt letette volna a versenyzői kesztyűt, és a csapat ezt a teljesítményt soha nem tudta végül felülmúlni.

Jordan makacssága végül alábbhagyott, és ez segített nekik abban, hogy vitathatatlanul a legjobb szezonjaikat érjék el a sportágban.

Damon Hill bajnoki címével 20 évig egyedülálló dolgot ért el

Forrás :