fbpx

Hill elárulta, miért használta a 0-s rajtszámot

A Forma-1-es legenda, Damon Hill elárulta, hogyan jutott el oda, hogy a sportág történetének legalacsonyabb rajtszámával versenyezzen.

Hill, aki 1996-ban világbajnoki címet szerzett a Williamsszel, majd később az Arrows és a Jordan színeiben indult, 1993-ban és 1994-ben a ritkán látható nullás számot viselte. A mai korszakkal ellentétben 2014 előtt a versenyzőknek nem volt egyedi rajtszámuk. Valójában 1974-től kezdve a bajnokcsapat az 1-es és 2-es számot használta.

Abban az esetben azonban, ha a sportág királya egy új szezon előtt elköszönt, az 1-es számot nem lehetett használni, így a 0-s szám került a játékba. Csapattársa, Alain Prost mellett Hill kicsit hülyén is érezte magát először ezen bizarr szabály miatt. Az F1 Nation podcastnek nyilatkozott a kiválasztás történetéről:

„Senki sem akarta nekem odaadni a rajtszámát. A legjelentéktelenebb számot kellett tehát megadniuk nekem, ami a nulla. Nigel Mansell elment, nem volt világbajnok, így nem lehetett nálunk az 1-es. A csapat, amelyiknél vezettem, megnyerte a bajnokságot, így nyilvánvalóan a legalacsonyabb számot kellett kapniuk. Normál esetben az 1-es és a 2-es szám lenne, de Alain Prost a 2-es számot kapta, én pedig a 0-t.”

Embed from Getty Images

Hill 1999-ben vonult vissza az F1-ből, ma már a Sky Sports szakértőjeként tevékenykedik.

Damon Hill: esélyem se lett volna Senna ellen

Forrás :