fbpx

Könyv: Lee McKenzie – Inside F1

Lee McKenzie a BBC Ă©s a Channel 4 csatornĂĄk F1-es (többek között) riportere. Könyve, az Inside F1 tavaly oktĂłberben jelent meg. Magyar nyelven nem elĂ©rhetƑ, AmazonrĂłl megvĂĄsĂĄrolhatĂł.

Bevallom, Ă©n kicsit csalĂłdtam a könyv kapcsĂĄn, mĂĄsra szĂĄmĂ­tottam, bĂĄr az ilyen tĂ­pusĂșakkal mindig Ă­gy jĂĄrok. Ahogy a cĂ­m is sugallta, gyakorlatilag sztorizgatĂĄsra szĂĄmĂ­tottam, olyan Ă©lmĂ©nyekre, törtĂ©nĂ©sekre, amik nem közismertek. Persze akadt benne 1-2 ilyen is, de elenyĂ©szƑ mĂ©rtĂ©kben. ValĂłjĂĄban Ă©pp az inside-ot hiĂĄnyoltam. Valamint azt, hogy a szerzƑ kicsit jobban megismerteti a közönsĂ©ggel szakmĂĄja milyensĂ©gĂ©t. ErrƑl is akadt benne pĂĄr sor, de mindez kevĂ©s egy könyvhöz.

Ez a kötet valĂłjĂĄban hĂ©t, Lee szĂĄmĂĄra kedves versenyzƑ mini-Ă©letrajza. Amit Ă©n valĂłjĂĄban teljesen feleslegesnek Ă©rzek, hiszen nem sok pluszt nyĂșjt. Gyakorlatilag elmesĂ©li röviden a pĂĄlyafutĂĄsukat, nĂ©hol hozzĂĄfƱzve 1-2 mondatnyi szemĂ©lyes vĂ©lemĂ©nyt. Ezen kĂ­vĂŒl olyan interjĂș-szituĂĄciĂłkat mesĂ©lt mĂ©g el többnyire, amik ismertek, hiszen fent vannak a neten.

Ami miatt nem jĂł ez a koncepciĂł szerintem, az az, hogy aki rĂ©gĂłta követi az F1-et, annak a kivĂĄlasztott versenyzƑk ilyen rövidĂ­tett Ă©letĂștja nem jelent ĂșjdonsĂĄgot. SƑt szinte untatott, hogy egyes versenyek tötĂ©nĂ©seit vĂ©gigjĂĄrta, hiszen milliĂłszor olvastuk mĂĄr ezeket. NĂ©melyiket rĂĄadĂĄsul többször is, hiszen pl, az ominĂłzus 2008-as Brazil NagydĂ­j a Hamilton rĂ©szben Ă©s a Massa rĂ©szĂ©ben is ki van fejtve, ahogy a 2021-es szezonzĂĄrĂł is el van mesĂ©lve HamiltonnĂĄl Ă©s VerstappennĂ©l is.

Aki pedig esetleg mĂ©g csak 1-2 Ă©ve követi a sportot, annak meg tĂșl kevĂ©s Ă©s felszĂ­nes infĂłk ezek ahhoz, hogy tĂĄjĂ©kozĂłdjon, rĂĄadĂĄsul mindössze 7 versenyzƑre levetĂ­tve (Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Max Verstappen, Fernando Alonso, Felipe Massa, Jenson Button).

Valójåban nem értem a könyv céljåt.

Azt gondoltam több kiderĂŒl arrĂłl, hogy milyen gyerekkora volt, hogy viszonyult az F1-hez, mielƑtt odakerĂŒlt, azon tĂșl, hogy az Ă©desapja is F1-es ĂșjsĂĄgĂ­rĂł volt. BĂĄr a könyv elejĂ©n 1-2 oldalban Ă­rt errƑl, az nem volt több, mint ami a (lett volna) könyvbe foglalni.

Nem az elsƑ eset, hogy egy F1-es riporter könyvet ad ki, azt sugallva, hogy az Ă©vek sorĂĄn az F1-ben szerzett tapasztalatai Ă©s Ă©lmĂ©nyei okĂĄn összeĂ­r egy jĂł kis Ă©letutat, jĂł sztorikat, majd vĂ©gĂŒl ez elmarad. Ha valaki több Ă©ven ĂĄt rendszeresen utazik az F1-gyel Ă©s csak ennyi sztorit tud felmutatni, akkor ott szerintem baj van. NyilvĂĄn sokkal több sztorijuk van ennĂ©l, Ă­gy kĂ©t kĂ©rdĂ©s merĂŒl fel bennem: 1. Akkor miĂ©rt nem azt Ă­rta le? 2. Ha meg nem akarja leĂ­rni, vagy netĂĄn nem Ă­rhatja le, akkor meg miĂ©rt kell könyvet Ă­rni?

A legjobb ilyen “belsƑs” F1-es könyv eddig szerintem a Damon Hill Ă©s Johnny Herbert közös könyve, a Lights ​Out, Full Throttle, ami egyrĂ©szt nagyon szĂłrakoztatĂł, mĂĄsrĂ©szt valĂłban jĂł sztorizgatĂĄsok vannak benne.