fbpx

Acosta nemcsak a pályán utasította maga mögé Marc Márquezt, hanem a sportág történetében is

Pedro Acosta mindössze második MotoGP hétvégéjén vasárnap a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Portugál Nagydíjon, megelőzve ezzel Marc Márquezt, nemcsak a pályán, hanem a történelemkönyvekben is.

Csak idő kérdése volt, hogy Pedro Acosta mikor állhat fel a MotoGP dobogójára. Az azonban, hogy a 19 éves kivételes tehetségnek ez mindössze második GP-futamán sikerült a királykategóriában, igencsak meglepő volt.

Az algarvei hétvége kissé döcögősen indult a MotoGP újonca számára. Pénteken a tizenegyedik helyről csak hajszál híján maradt le a Q2-be való közvetlen bejutásról. Aztán a kvalifikáción a figyelemre méltó hetedik helyet szerezte meg a rajtrácson. „Nem szabad elfelejteni, hogy pénteken még a top 10-en kívül voltam.”

A szombati sprintfutamon Acosta a hetedik helyével ismét bőven szerzett bajnoki pontokat, és a vasárnapi 25 körös verseny rajtja is ígéretes volt a 2023-as Moto2-es világbajnok számára. Acosta az első körökben megőrizte 7. helyét, és csatázott KTM-es márkatársaival, Brad Binderrel és Jack Millerrel.

Miután elszakadt a két gyári versenyzőtől, nem mást vett üldözőbe, mint Marc Márquezt, akit végül az 1-es kanyar féktávján megelőzött. Következő célpontja a világbajnok Pecco Bagnaia volt, akivel Acosta több körön keresztül szoros párharcot vívott.

„Az első kerék az előzés közben olyan magabiztosságot adott, ami nagyon emlékeztet a Moto3-as és a Red Bull Rookies Cupban töltött éveimre.”

A mindössze 19 éves és 304 napos Acosta a harmadik legfiatalabb versenyző a királykategória történetében, akinek ez a bravúr sikerült. Csak Randy Mamola (1979 – 19 év és 261 nap) és Eduardo Salatino (1962 – 19 év és 274 nap) volt fiatalabb a dobogós debütálásakor. A spanyol ezzel a nyolcszoros világbajnok Marc Márquezt is megelőzte. Honfitársa 2013-ban Katarban 20 évesen és 49 naposan állhatott először dobogóra.

„Tudom, hogy nem én vagyok a legegyszerűbb figura a pályán, de a csapat hihetetlenül sokat segít nekem. El sem tudják képzelni, mennyit dolgoznak este és éjszaka. Másnap reggel egy hosszú listát kapok az adatokról, amelyek megmutatják, hol tudok még fejlődni. Hatalmas hálával tartozom nekik ezért.”

Martín rajt-cél győzelmét hozta a vasárnap, míg az idegileg felemésztett Bagnaia kiütötte Márquezt

Forrás :