fbpx

Nemzetisége miatt utasíthatott el egy versenyzőnőt az F1 Academy?

Peter Aleshin, az orosz motorsport egyik kiemelkedő alakja arról számolt be, hogy meglátása szerint új fordulatot vett a Forma-1 orosz versenyzőkkel szembeni hozzáállása körüli vita.

Miután Nikita Mazepint és szponzorát, az Uralkalit elküldték az F1-es Haas csapatból az orosz-ukrán konfliktus miatt, az FIA szigorú feltételeket vezetett be az orosz versenyzőkkel szemben, Tette ezt sok más globális szankció mellett, jelezvén, hogy elutasítják Oroszország magatartását.

Most Aleshin, az SMP Racing orosz versenyzőfejlesztési program korábbi vezetője azt állítja, hogy az F1 döntéshozatala ismét ellehetetlenített egy orosz tehetséget. Ezúttal a 17 éves női versenyzőt, Victoria Blokhinát. Elmondása szerint Blokhina felkészültsége teljes mértékben lehetővé tenné, hogy a kizárólag nőkből álló F1 Academy bajnokságban induljon, a lány jelentkezését elutasították. Aleshin miatt politikai okokból.

„Vikát nem vették fel az F1 Academy-be” – árulta el Aleshin a Championat orosz portálnak.

„Ez tiszta politika volt. Semmi sem működött, bármennyire is próbálkoztam.”

Az eset kérdéseket vet fel az F1 Academy kiválasztási folyamatának igazságosságával és befogadó jellegével kapcsolatban. Főleg annak fényében, hogy a Forma-1 a női bajnokság létrehozásával – elmondásuk szerint – igyekeznek diverzifikálni és támogatni a feltörekvő tehetségeket.

Blokhina tavaly a 35. helyen végzett az olasz F4-es bajnokságban. Ez jobb eredmény, mint amit Tina Hausmann és Bianca Bustamante* ért el ugyanabban a bajnokságban, ám utóbbi kettő lehetőséget kap idén az F1 Academy-ben.

*Bustamante csak három versenyen indult tavaly az olasz F4-ben.

Szuperlicensz pontokat is kapnak idén az F1 Academy legjobbjai