fbpx

Horner botránya nyilvánossá válhat, amint az alkalmazott bírósághoz fordul

Állítják, hogy a Christian Horner körüli vita privát részletei nyilvánosságra kerülhetnek, ha a Red Bull alkalmazottja független bíróság elé viszi az ügyét.

Amennyiben a most felfüggesztett női munkatárs elbocsátása elleni fellebbezése sikertelen lesz, a bíróság „potenciálisan” nyilvánosságra hozná az ügy magánjellegű részleteit – írja a The Guardian. A Red Bull a titoktartásra hivatkozva nem volt hajlandó a köz elé tárni az ügy részleteit vagy a vizsgálat eredményeit. Kiderült, hogy ez megváltozhat, ha a panaszos a fellebbezés elutasítása esetén munkaügyi bíróság elé viszi az esetet. Tania Goodman jogi szakértő így fogalmaz:

„Ez olyan, mint egy útiterv, ezek az alatt a megállók. Ha egy munkavállalónak panasza van, akkor azt belsőleg hozza fel, először talán informálisan. Ha nem sikerül megoldani, akkor az ügy formálissá válik, kivizsgálják és mérlegelik. Általában ez egy meghallgatás keretében zajlik, amely után eredményt közölnek. Amennyiben  a munkavállaló nem elégedett a döntéssel, akkor belső fellebbezést nyújthat be. Az eljárás végén, ha még mindig nem elégedett, akkor munkaügyi bírósághoz is fordulhat. Utóbbi körülmények között a belső eljárásokhoz kapcsolódó titoktartás már nem érvényesülne. A végső meghallgatás nyilvános. Ennek során az ügyről rendelkezésre állnak az információk, beleértve a panaszok jellegét, a tanúvallomásokat, a beadványokat, a bíróság következtetéseit végül az írásbeli ítéletet.”

Hornert helytelen és irányító magatartással vádolták, de a Red Bull csapatfőnökét a szezonnyitó Bahreini Nagydíj előtt tisztázták a vádak alól. Egy külső ügyvédet bíztak meg az állítások kivizsgálásával. Egy nappal később kiszivárgott az FIA-hoz, az F1-hez, a csapatfőnökökhöz és a sajtóhoz egy e-mail, amely állítólag Horner és a nő közötti üzeneteket tartalmazott. Horner mindig is tagadta a vádakat. A Szaúd-arábiai Nagydíjon azt mondta, hogy eljött az ideje, hogy „pontot tegyünk a végére” a botránynak, amely beárnyékolta a 2024-es F1-es szezon nyitányát.

A Guardian beszámolója szerint az ügy eredetileg tavaly novemberben merült fel. Hosszú ideig nem került nyilvánosságra, mielőtt kiszivárgott a médiához, majd február elején a Red Bull GmbH megerősítette azt.

Egy üzletlánc levenné a polcokról a Red Bull italait a Horner-botrány miatt

Forrás :