fbpx

Könyvajánló: Wéber Gábor új könyve hiánypótló az F1 rajongók számára!

Négy év alatt három könyvet jelentetett meg Wéber Gábor, a hazai Forma-1-es közvetítések vezető kommentátora. Tény, hogy egyik sem egy könnyed olvasmány, amit felszínesen, egy fáradt nap után kezd olvasni az ember. Mind szakmai írások, mégis érthetően megfogalmazva, de szükségeltetik hozzá figyelem és némi gondolkodás. A magam részéről azt szeretem leginkább Gábor közvetítéseiben, hogy technikai információkat is el tud magyarázni érthetően. Épp annyira, amennyire azt egy tévé előtt ülő, nem mérnöki végzettségű nézőnek értenie célszerű. Ez köszön vissza a könyveiben is.

A legújabb kiadvány azonban némileg eltér az előző kettőtől. Ez nem olyan, aminek nekiülsz és kiolvasod, az első oldaltól az utolsóig, majd felteszed a könyvespolcra. Ezt sokkal inkább olyan könyv, amit nem kiolvasol és elteszel, hanem a kezed ügyében hagyod, mert újra és újra felcsapod valahol. Ez egy kisenciklopédia, egy szótár, amit nagyon hiánypótlónak találok.

A Forma-1-es szakszavak értelemszerűen angol nyelven születnek meg, így nekünk magyaroknak ez a könyv nagyon hasznos. Egyrészt mert nem feltétlenül tud a teljes F1-es közönség angolul. Másrészt mert az újabbnál újabb kifejezéseknek sokszor nagyon nehéz magyar megfelelőt találni, és gyakran nem megoldás a tükörfordítás.

Ebben a könyvben könyvben kb. 2000 angol nyelvű kifejezést találtok. Technikai jellegűeket, sportszakmaiakat, de adott esetben hétköznapi szófordulatokat is, amelyek a Forma-1 kapcsán fel szoktak merülni. Szinte mindenről, aminek egy kicsit is köze van a Forma-1-hez. Ezek mellett megtalálhatók a magyar megfelelők, és sok esetben magyarázat is, és illusztrációk, hogy miként is kell értelmezni az adott kifejezést. Az angol-magyar rész után, a könyv végén pedig egy magyar nyelvű szószedet található, az angol megfelelőkkel.

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy Gábor nyelvújít ebben a témában.

Ahogy a Forma-1 fejlődik, úgy a használt kifejezések köre is változik, bővül. Ehhez pedig magyarul is igazodni kell, ami sokszor nem könnyű, hiszen ahogy említettem, ide sokszor nem elég a szó szerinti fordítás. Így ez még nekünk újságíróknak is fejtörést okoz olykor. Többek között azért is, mert könnyen lehet, hogy ahány újságíró, ahány szerkesztőség, annyi módon lesz lefordítva egy adott kifejezés, ami csak összezavarja az olvasót.

Ugyanakkor magyar nyelvű közvetítés csak egyféle van, így akarva-akaratlanul is, a közönség ahhoz idomul, amit a tévében hall. Az válik elfogadott magyar megfelelővé, ami ott elhangzik. Ezért úgy vélem, hogy ez a gyűjtemény nekünk is nagyon hasznos. Nálunk biztosan nem kerül polcra a könyv, hanem marad a számítógép közelében, hogy a cikkekben a megfelelő kifejezéseket alkalmazhassuk.

Rendkívül fontos ez a fajta nyelvújító szerep, hiszen a fentiek alapján talán mondhatjuk, hogy Gáboron múlik, hogy mi ég be az emberek agyába, szókincsébe, és helyesen lesz-e használva egy kifejezés, akár évtizedeken keresztül. Hiszen a Forma-1 szót is valójában teljesen rosszul használjuk, csak annak idején így jött be, és ezt szoktuk meg. Pedig az angol formula szó közel sem egyenlő a magyar forma kifezéssel. Ha felcsaptok egy angol-magyar szótárat, a formula szóra a következő magyar kifejezéseket találjátok: előírás, szabály, minta, recept, képlet, vagy épp magyarul is formula. Ez a szó arra utal, hogy a sport egy adott közös szabályrendszer szerint működik. Míg a magyar forma szó alakot jelent.

Ezért gondolom hát, hogy nagy jelentősége van egy ilyen kifejezés gyűjteménynek, túl azon, hogy a magyarázatok is rendkívül hasznosak.

Mindenképpen ajánljuk ezt a könyvet, ami akár karácsonyi ajándéknak is hibátlan. Ha szemfülesek vagytok, hamarosan nyerhettek is 1-1 példányt a Motorsportol.hu-val! De ha nem akarjátok a szerencsére bízni, a könyvet ide kattintva rendelhetitek meg, vagy csomagban kedvezményesen a „Forma-1 az új korszak küszöbén” című könyvvel, ide kattintva. Alább pedig megnézhetitek, hogy a következő két hétben hol fog még Gábor személyesen dedikálni.

A Haas káromkodó csapatfőnöke az egyik legjobb F1-es könyvet írta meg!