fbpx

Bagnaia óriásit hibázott, így Aprilia-győzelmet hozott a portugál sprintfutam

Maverick Viñales gyomorrontása ellenére megállíthatatlan volt a portugál sprintversenyen. Francesco Bagnaia senkitől sem zavartatva hatalmasat hibázott, így le kellett mondania a dobogóról. Marc Márquez megszerezte a Gresini első dobogóját idén.

A 12 körös futamot Enea Bastianini kezdhette meg a pole pozícióból. Maverick Viñales számára minden esetben katasztrofálisan szokott sikerülni a rajt, de talán most kedvezőbben álltak a csillagok a spanyol felett, hiszen nagyszerűen indult el a második helyről. A kezdeti csatározásból mégis Jack Miller jött ki a legjobban, Marc Márquez pedig jelentős pozíciókat nyert a futam első kanyarjaiban.

Bastianini számára kedvezőtlenül kezdődött a verseny, visszaesett a 6. helyre. Márquez és Viñales óriási csatát vívtak a harmadik helyért, miközben Francesco Bagnaia vette át a vezetést Millertől. Az ausztrál lesodródott az ívről, így megkapta a nyakába a spanyol klasszist, aki rögtön meg is előzte a KTM versenyzőjét. Bagnaia megfutotta a verseny leggyorsabb körét, fél másodperces előnyre tett szert Márquezzel szemben. Bagnaia körére azonban az újonc, Pedro Acostának azonnal volt válasza a futam harmadik körében.

Egyre fogyatkozott a mezőny, a lefutott három kör alatt már Brad Binder, Johann Zarco, Álex Rins, valamint Fabio di Giannantonio is elesett. Acosta mindeközben feljött a 7. helyre. Márquez a nagy igyekezetben az ötös kanyarban elkövetett egy hibát, így Viñales vissza tudta tőle venni a pozíciót.

https://twitter.com/MotoGP/status/1771555701032190382

A Gresini versenyzőnek lendülete egy pillanatra sem hagyott alább, azonnal újra célkeresztbe vette honfitársát, de a mögötte érkező Jorge Martínnal viszont nem számolt. A Pramac pilótája megelőzte Márquezt. A futam feléhez érkezve Bagnaia előnye az élen már közel egy másodpercre duzzadt. Martín folyamatosan nyomás alatt tartotta Viñalest, viszont négy körrel a vége előtt Bagnaia motorja beszitált, így jelentős pozíciókat vesztett. Marc Márquez és Miller közé esett vissza az olasz.

https://twitter.com/MotoGP/status/1771557187539665268

Viñales megörökölte az első helyet, de Martín egy pillanatra sem hagyta levegőhöz jutni honfitársát. Márquez hat tizedes hátrányból követte az élmenő kettőst, Bagnaia lemaradása már közel két másodperc volt. A Gresini versenyzője végül maga mögé tudta utasítani márkatársát, de Viñales ellen senkinek nem volt ellenszere. Betegsége ellenére győzelemre vezette az Apriliát.

https://twitter.com/MotoGP/status/1771558425521954846

A futam végeredménye: 

https://twitter.com/MotoGP/status/1771562900219482413