fbpx

Martín nyert, Bagnaia eltaktikázta a végét, így ajándékba adta Márqueznek a második helyet

A hazai hős a kavicságyban, Pedro Acosta pont nélkül, míg Jorge Martín az élen végzett a borult ég alatt megrendezett Francia Nagydíjon. Marc Márquez az utolsó pillanatban lepte meg Francesco Bagnaiát.

Augusto Fernández kivételével minden versenyző a kemény-lágy gumiválasztás mellett döntött Le Mans-ban vasárnap délután. A spanyol valószínűleg az esőre bazírozott, ami abszolút nem volt kizárva, hiszen már a Moto2-es futam alatt megjelentek az esőfelhők. A tegnapival ellentétben szenzációs rajtot vett Francesco Bagnaia és némi csatározás után az élről induló Jorge Martínnal, végül az olasz került az előnyösebb pozícióba. Marc Márquez a sprinthez hasonlóan remekül kezdett, már a 8. helyen haladt az első körben.

A harmadik helyen meglepő név tűnt fel, Aleix Espargaró személyében, aki Fabio Di Giannantonióval harcolt. Mögöttük érkezett az újonc Pedro Acosta, aki egy rosszul sikerült előzési manővert követően végül a kavicságyban találta magát. Ez volt a spanyol első nullázása a szezonban. Nem kellett sokat várni a következő bukásig. Ahogyan tegnap, Marco Bezzecchi ma is eldobta a motort.

Bagnaia nem tudott érdemi különbséget kimotorozni Martínnal szemben, az első négy versenyző szinte teljesen együtt haladt. A 4. helyen érkező Di Giannantonio megfutotta a futam leggyorsabb körét. Márquez igyekezett pozíciókat nyerni, de ezzel csak azt érte el, hogy az előtte haladó négyes némileg elnyúlt tőle. Espargaró elkövetett egy kisebb hibát, melynek következtében ő és Di Giannantonio kissé leszakadtak Martínéktól.

Espargaró sorra követte el a hibákat, visszaesett a 6. helyre. Di Giannantonio a 3. helyen kiépített némi előnyt az üldözőkkel szemben és Martín után eredt. A spanyol szintén összeszedett némi hátrányt Bagnaiával szemben. Mindeközben Fabio Quartararo a 8. helyen haladt. Bastianini bevágott Espargaró mellé, csak kissé messziről indította a manővert, kiszélesítette a kanyart. Espargaró annak érdekében, hogy ne történjen ütközés, lehajtott a pályáról és heves kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését. A versenyfelügyelők azonnal reagáltak, így Bastianini kapott egy hosszú körös büntetést.

Márquez és Di Giannantonio hatalmas csatába kezdett a 3. helyért, miközben a hazaiak hőse feladni kényszerült a futamot, miután a kavicságyban kötött ki. Rajta kívül bukott még Jack Miller, valamint sajnos ismét nem meglepő módon Joan Mir.

8 körrel a vége előtt az élen is elkezdődött az adok-kapok, melynek következtében Márquez 5 tizedet hozott az lőtte haladó versenyzőkön. Martín beszúrta a motort Bagnaia mellé, sikerült megelőznie, ám a 3. helyen érkező Márquez óriási tempót diktált. Martín az élen valamit megsejtett, mert rögtön menekülőre fogta.

Az utolsó körökre fordulva Martín hibázott az élen, így Bagnaia fel tudott érni rá, de ahhoz nem volt elég ereje, hogy meg tudja előzni a spanyolt. Az élen haladó hármas közül Márquez volt a leggyorsabb. A spanyol végül nem sokat teketóriázott az utolsó körben Bagnaia mögött. Egy óvatlan pillanatban bedobta a motort a gyári Ducati versenyzője mellé, így némi lemaradásba kerültek Martínnal szemben. A Pramac pilótájának előnye kitartott a célvonalig.

A futam végeredménye: