fbpx

Habsburg Ferdinánd szívesen jönne újra Magyarországra, de…

Utolsó császárunk és királyunk dédunokája, Habsburg Ferdinánd 2024-től már az Alpine gyári csapatának a tagja a hosszútávú világbajnokságon. A franciák ezen alkalomból szerveztek egy röpke sajtóbeszélgetést.

Személyes a kapcsolatunk, még gokartos időkből, amikor magyar csapat tagja volt, magyar licensszel. Nagy álma a Forma-1 volt, mint megannyi autóversenyzőnek, és jó úton is haladt egy ideig a száguldó cirkusz irányába. A Formula 3 után azonban hirtelen irányváltással a DTM-ben találta magát, majd 2021-ben már LMP2-es kategóriában az FIA WEC-ben. Talán elmondható, hogy ez volt a pályafutása eddigi legeredményesebb éve. Nem csak kategóriagyőzelmet aratott Le Mansban, hanem bajnoka is lett a sorozatnak. Már ekkor elárulta nekem, hogy nagyon megszerette az endurance világát, és célja az, hogy egyszer egy gyári csapatban versenyezhessen, a legmagasabb szinten. Ez jövőre megtörténik az Alpinenak köszönhetően. Addig is vár rá, egy hosszabb téli szünet, mert hivatalosan a csapat csak 2024 februárjára áll össze pontosan, hogy ki melyik autóba ülhet majd.

Ferdinánd amikor csak teheti, kirándul, a világ minden tájára, olykor akár egyedül is, vagy a barátaival. Ilyenkor már az osztrák tévének sem kell kommentálnia a Forma-1 eseményeit, amely gyakorlatilag a második munkájává vált évek óta. Nem is bonyolítottam nagyon, így feltettem a kérdést, hogy mikor láthatjuk újra Magyarországon, akár csak a szabadidejét itt tölteni. Elárulta, hogy idén nyáron is töltött több napot is Budapesten, ami nem túl meglepő, hiszen nagybátyjáék, Habsburg György és családja nem messze laknak a fővárostól, így mondhatjuk, hogy akár rokonlátogatást tartott. Azt ugyanakkor fájlalja, hogy ugyan nagyon szereti a Hungaroringet, a WEC-es autóval biztos nem jön ide versenyezni. Azt is kifejezetten sajnálja, hogy az ELMS sem jár Mogyoródon, pedig többször is benne volt a magyar pálya versenynaptár tervezetekben az elmúlt évek alatt, de végül mindig elvetették. A pletykák szerint azért, mert lakosságot továbbra is zavarja az, ha túl sokáig tart a versenyautók zajongása.

Az online sajtótájékoztatón kiderült, hogy feltehetően a legjobb viszonyt Mick Schumacherrel ápolja, akivel még együtt versenyzett a Formula 3-ban, és most is egy helyről jelentkeztek be. Jövőre viszont már csapattársak lesznek, kérdés csupán annyi, hogy egy Alpine A424-est vezetnek-e, avagy ellenfelek lesznek házon belül.

Schumacher az Alpine versenyzője lesz 2024-ben, ahogy Habsburg Ferdinánd is