fbpx

Senna és Zsiguli legendája az első Magyar Nagydíjon, a Hungaroringen, valamint egy sosem látott kép róla 1993-ból!

Bevallom, meglep, hogy újra felkapott lett Ayrton Senna és a vajkrém színű LADA esete 1986-ból, de ha már így esett, akkor fussunk neki újra.

Történetesen a sztorit már évekkel ezelőtt megírtam Mitrovics Zsolti visszaemlékezése alapján, aki talán mégis csak a legrelevánsabb, hiszen ő készítette a képet a később háromszoros világbajnokká vált brazilról. Az elmondása szerint Senna azon volt a paddockban, hogy olyan autóval mehessen már pár kört az akkor zsír új Hungaroringen, amit mi is használtunk akkoriban. Először elviekben a mellé kirendelt tolmács hölgy Trabantjával (!) ismerkedett meg a friss magyar aszfaltcsíkkal, de vélhetően vágyott olyanra is, amely megy. Így került képbe az ezerkettes Zsiguli, amellyel három kört is ment.

Ezidáig nem lehetett tudni, hogy ez a járgány kié, de Bochkor Gábor rádióműsorában, úgy tűnik, hogy sikerült rovább lépni ebben a témakörben is.

Ugyan itt most az hangzott el, hogy egy magyar szerelő lenne a hátsó ülésen, volt az elmúlt tíz évben olyan vélemény is, hogy a Pirelli akkori igazgatója, vagy sportigazgatója lehetett az, legalábbis az 1986-ban kiküldött Auto Motor und Sport szerint.

A képet készítő „hobbifotós” Zsolt egyébként a kezdetektől fogva 1992-ig volt sportbíró és technikai mentő a Hungaroringen. Az első évben oly lazák voltak még a biztonsági szabályok, hogy simán meginvitálta őt a Zakspeed csapat a motorhomejának a teraszára is kávézni, szendvicsezni. Kapott matricákat is, ami olyan érték volt akkoriban, mint a keményvaluta.

És hogy újfent exkluzívan zárjuk Ayrton Senna és a Hungaroring kapcsolatát, íme egy másik kép Zsolti személyes archívumából, amelyen a legenda borzasztóan magyaráz valamit 1993-ban, tehát utoljára, amikor Magyarországon járt Flavio Briatorének, illetve Frankl Andrásnak, aki feszülten figyel.

ayrton senna, flavio briatore, frankl andrás
Fotó: Mitrovics Zsolt

Senna gyilkos Williamsével indulhatott volna, először igent mondott, de aztán…