fbpx

Döbbenet, hová fajultak az F1 rajongók TikTokon

Többször, több formában kifejtettem már, hogy személyes véleményem szerint a Drive to Survive, kiegészülve a TikTok térhódításával, felhígította a Forma-1-es rajongótábort.

Tény, hogy ahogy a Forma-1 is állítja, rohamtempóban nő a rajongók száma, főleg a fiatalok körében. Ez elméletben nagyon jó hír. Ugyanakkor az a meglátásom, hogy a felszínesség is megnőtt. Természetesen ez nem minden rajongóra igaz, de akik a TikTokra F1 témában tartalmat gyártanak, azokra egészen nagy arányban igen. Sajnos.

A „lányokat is fogadják el teljes értékű F1-rajongóként és ne nevessék ki őket” felütés teljesen jogos, ugyanakkor nőként/lányként több, mint 25 éve F1  rajongóként én ilyen problémát sosem érzékeltem. Persze változik a világ, a social média térhódításának köszönhetően lehetséges, hogy mára releváns lett a probléma. DE tegyük hozzá, meglehetősen kontraproduktív, ha valaki lányként/nőként kikéri magának a kritikákat, majd a következő pillanatban posztol valami elképesztően cringe ömlengést egy versenyző kapcsán. Engem olykor elfog a szekunder szégyen, bevallom.

Tizenévesként vannak kínos dolgai/gondolatai az embernek, ez rendben van, de azokat ideális esetben megtartja magának, vagy leírja és elzárja a fiókjába, és idővel kinövi. Ideális esetben. Ezek a 16-18-20-23 évesen is kamaszos nyálcsorgatások viszont bizonyosan nem segítenek a motorsportot kedvelő lányok/nők megítélésében. Sőt!

Az szokott még eszembe jutni, hogy: tételezzük fel, hogy X rajongó lány „szerelmes” Y versenyzőbe. Ha én lennék X lány, már csak azért sem posztolnék ilyen ömlengést, mert mi van, ha netán meglátja az imádott versenyző? Manapság erre meg lehet az esély. Biztosan nem akarnám, hogy én legyek az, akin a haverjaival röhög, és nem akarnám, hogy erről jegyezzen meg.

Kicsit elkalandoztam, szóval térjünk is vissza az F1-fanok és a TikTok káros kapcsolatának legújabb trendjére!

Egyesek túl mennek még a versenyző-imádaton is. Az már nem újdonság, hogy F1-es és F2/F3-as versenyzőket és azok barátnőit stalkolják. Az sem, hogy mindig TikTokosok fedezik fel először, hogy ki az új barátnője egy-egy versenyzőnek (a hollywoodi paparazzi fotósok kispályások hozzájuk képest). Ez azonban már odáig fajult, hogy véletlenszerűen mondják rá valakire, hogy xy új barátnője, és szedik széjjel a virtuális térben.

Történt ugyanis, hogy TikTokon egy fiatal lány, aki egy – a szó nem pejoratív értelmében – átlagos rajongó, és azzal kellett szembesülnie, hogy valaki valamiért azt kezdte terjeszteni, hogy ő az egyik F3-as versenyző barátnője. Ami elmondása szerint abba torkollt, hogy szidalmazó üzeneteket kezdett kapni, zaklatni kezdték az ismerőseit is, és egyébként nem publikus információkat is megszereztek róla. Mindezt úgy, hogy a lánynak semmi köze a versenyzőhöz, talán egy versenyen járt csak, mint rajongó. És állítólag nem ő az egyetlen aki így járt.

Tehát: Egyes lányok, a kedvenc versenyzőik barátnőit zaklatják/szapulják, ha pedig nem tudni barátnőről, akkor kitalálnak egyet, hogy legyen kit szidni? Ne már! Erre a kínos szó már közel sem elég kifejező. Ez beteges, lássuk be! Ne legyetek ilyenek!

A tanácsom/kérésem minden női F1-rajongó számára:  Legyen tartásotok, és legfőképp ne járassátok le magatokat, mert nem csak magatokat járatjátok le vele. Mielőtt kiposztoltok valami F1-eset, gondoljátok végig, hogy az a poszt olyan-e, amit nem éreznétek kellemetlennek akkor sem, ha a kedvenc versenyzőtök meglátná. Sőt akkor sem lenne kínos, ha személyesen kellene neki elmondanotok/megmutatnotok ugyanazt, ami a videóban van.

Ui.: Az sem építő, ha szűritek a kommenteket oly módon, hogy a szűrőtökön a kritikát, javítást (nem bunkóságról beszélek, hanem korrekcióról, normális véleményről!), sem engeditek át.

Használjátok felelősséggel a közösségi oldalakat!

Ezt a finomságot készítsd az Osztrák Nagydíjra!