fbpx

Ezen a napon: A világ legnagyobb kis versenycsapata a csúcsra ért

Bevallom, a Hesketh Racing a kedvenc retro F1-es csapatom. Azért, mert valahogy teljesen kilógtak a sorból, és emlékezetes csapat volt annak ellenére is, hogy nem ment jól a szekerük.

Tetszik, hogy úgy kimaxolták a marketinget, ahogy ma sem teszik, és messziről virított róluk, egyszerűen élvezik az F1-et és annak miliőjét. Az már más kérdés, hogy anyagi oldalról ez nem volt túl kifizetődő.
Logójuk pedig bizonyára mindenki számára ismert: Egy sárga medve, sisakban. Hát kell ennél egyedibb logó/szimbólum? 😀

Lord Hesketh a ’70-es években a húszas éveiben járt, még nem politizált aktívan. Ellenben nagy autósport rajongóként F3-as csapatot alapított, gyakorlatilag önmaga szórakoztatására, és leigazolta James Huntot, valamint Anthony ‘Bubbles’ Horsley.

Valójában az egész csapatnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja, erről is voltak ismertek. Úgy viselkedtek, ahogy talán csak a legmenőbb F1-es csapatok (vagy még azok sem): Luxusszállodákban szállt meg az egész csapat és állandóan pezsgőztek, akármilyen eredményt értek el. Ekkor született meg Hunt emblematikus felvarrója is a következő szöveggel: „Sex – The Breakfast of Champions” (Szex – A bajnokok reggelije).

Később aztán Lord Hesketh emelte a tétet, és a Forma-1-ben indította csapatát, továbbra is alkalmazva Huntot, akinek így lett lehetősége debütálni az F1-ben.

Az esélytelenek nyugalmával, de annál nagyobb felhajtással versenyző csapat, „a világ legnagyobb kis versenycsapata”, bár csak 6 szezonban állt rajthoz, mégis világhírű lett és a mai napig kultja van. Pedig a riválisok előszeretettel nézték le őket. Talán pont az „indokolatlan” luxusuk miatt, hiszen Rolls-Royce-szal érkeztek a versenyekre, jachtot béreltek Monacóban, és még zongorájuk is volt.

Amiért pedig ezt pont ma emlegetem fel, az nem más, mint hogy 1975-ben James Hunt ezen a napon, június 22-én szerezte meg a Hesketh csapat első – és egyben utolsó Forma-1-es futamgyőzelmét, a zandvoorti Holland Nagydíjon.

A csapat számára ez volt a csúcs. Abban az évben még két második helyezést szerzett, de utána sosem kerültek dobogóra.

Ellenben Hunt 1976-ban a McLarenhez igazolt és abban az évben világbajnok is lett.

A csapat hírnevét tükrözi az is, hogy még ma is van működő, hivatalos weboldaluk.

Embed from Getty Images

James Hunt fia közölte, hogy Chris Hemsworth sz**ul játszotta apját a Rush-ban