fbpx

Tudtad? A Monacói Nagydíj első győztesét lelőtték a nácik

Egyetlen más Forma-1-es verseny sem oly elragadó, mint a klasszikus Monacói Nagydíj. Csak a szintén vasárnap lefutott Indy 500-hoz és a Le Mans-i 24 órás versenyhez (két hét múlva) lehet hasonlítani.

A legtöbb rajongó név szerint is ismeri a Földközi-tenger partján fekvő utcai pályát az ismert kanyarjaival: St-Devote, Massenet, Casino, Mirabeau, Loews, Alagút, Harbour Chicane, Tabac Curve, Uszoda, Rascasse, majd jön a rajt-cél egyenes.

A verseny idén a 80. évfordulóját ünnepelte. Az első nagydíjra 1929-ben került sor: Azon főleg magánpilóták vettek részt, akiknek volt pénzük erre a drága hobbira. Mint például William Grover. Ő „Williams” álnéven nyert egy Bugattival 100 kör és közel négy órányi verseny után. Az első győztes később a britek és a franciák kémje lett – és később a nácik lelőtték. Párizs környékén épített ki egy sikeres ügynökhálózatot, ahol szabotázs akciókat hajtottak végre a nácik ellen, illetve a szövetségesek ejtőernyős alakulatait fogadták.

1943. augusztus 2-án Williamst a Sicherheitsdienst letartóztatta, és hosszasan kihallgatták, majd Berlinbe deportálták, végül a Sachsenhausen-i koncentrációs táborban tartották fogva a kivégzéséig.

A háború miatt Monaco 1937 és 1948 között kimaradt a versenynaptárakból. A gazdagok és szépek futama 1950-ben szerepelt először a Forma-1-es világbajnokság keretében. Egy korabeli szemtanú, Edward Quinn neves fotós emlékezik vissza a Monaco Motor Racing című, ritka könyvben erre a korszakra:

„A Tabacban álltam, ahol korábban egy kioszk állt. Három autó száguldott ott egyszerre. Annyira mozdulatlanul tartottam a fényképezőgépet, amennyire csak lehetett. Az első autó, azt hiszem, Giuseppe Farina volt, végighúzta a falat, és pont a lábam alatt csapódott bele. A végén mindenki beleszállt mindenkibe.”

Kilenc autó tört össze – és egy durva élménye lett Quinnek:

„Annyira remegtem, hogy a képeim jó része elmosódott!”.

Nem sokkal később Quinn találkozott Pablo Picassóval, és számos alkalommal lefényképezte őt, de ezek a képek már mind élesek voltak. Barátságuk Picasso 1973-ban bekövetkezett halálával végződött.

Vettel Monacóban: „Nem azért jöttem, mert hiányzott”

 

Forrás :