fbpx

Tudtad? III. Károly Király egykoron meghajtotta Graham Hill F1-es autóját!

A 74 éves III. Károlyt tegnap koronázták királlyá, miután édesanyja, II. Erzsébet, több, mint 70 évnyi uralkodás után tavaly szeptemberben, 96 évesen elhunyt.

Károly király koronázása kapcsán Damon Hill osztott meg egy izgalmas történetet a közönséggel, méghozzá arról, hogy az ő édesapja, Graham, egykoron átadta a volánt az ifjú trónörökösnek, aki így kipróbálhatta, milyen is Forma-1-es autót vezetni.

„Szóval, mindannyian tudtuk, hogy Károly herceg (ahogy akkoriban hívták) egyszer király lesz” – kezdte a poszt szövegét tegnap Damon Hill. „Így hát a biztonsági emberei némi ésszerű aggodalommal egyeztek csak bele abba, hogy apámmal egy versenyautóval körözzön Thruxtonban. Minden jól alakult, és ma megkapja a koronát.”

Majd így folytatta: „Mellesleg, mielőtt a koronát Szent Dunstan népszerűvé tette volna Edgár király beiktatásának szertartásán, Kr.u. 973-ban, a pogány angolszász királyokat jellemzően sisakkal ‘koronázták’. Nem tudom, mit mond ez el rólunk, autóversenyzőkről, de azt hiszem, nem is olyan rossz, ha pogány királynak hívnak. És persze Graham Hillnek három koronája volt, Indy, Le Mans és 2 világbajnoki cím. Ha a ‘Tripla Korona’* monacói értelmezését használjuk, ahogyan egyesek teszik, és a 2 bajnoki címet is vesszük, akkor az régi pénzben számolva 5 korona. Ez majdnem 2,50 font!”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Damon Hill (@96f1champ) által megosztott bejegyzés

*Az autósportban Tripla Koronának nevezik azt, ha egy versenyzőnek karrierje során sikerül legalább egyszer megnyerni az F1-es Monacói Nagydíjat, az Indy 500-at, valamint a Le Mans-i 24 órás versenyt. Ez eddig egyedül Graham Hillnak sikerült. Jelenleg a legközelebb Fernando Alonso és Juan Pablo Montoya állnak hozzá. Előbbinek egy Indy 500, utóbbinak pedig a Le Mans-i győzelem hiányzik hozzá.

** III. Károly mindig érdeklődött a Forma-1 iránt. Többször is tett látogatást a McLaren központjában, illetve a Williamsnél is, illetve járt kint F1-es versenyen is. Ezen kívül ő ütötte lovaggá Lewis Hamiltont 2021 decemberében.