fbpx

Tudtad? Csillagja is van Sennának, aki ma lenne 63 éves

A Forma-1 csillagának jár egy csillag az égen! Ayrton Senna ma ünnepelné 63. születésnapját.

Halála óta megannyi szobor és festmény készült róla, még épületek oldalán is, ezek közismertek. Azt azonban kevesen tudják, hogy – bár nem hivatalosan* – de csillagot is neveztek el Sennának, a háromszoros világbajnok tiszteletére. Születésnapja alkalmából ezt a kevéssé ismert infót hoztam róla.

Az International Star Registry nevű nem hivatalos nyilvántartás szerint a ψ8 Aurigae csillagnak a „Senna” nevet adták. A csillag az Auriga (Szekeres) konstellációban található, az Ikrek csillagkép mellett.

(Fontos kiegészítés következik a kép alatt!)

Senna csillag

A kép a Stellarium alkalmazással készült

*Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán valaki “komolytalan” tisztelgése Senna előtt. Azért írom, hogy komolytalan, mert bár vannak weboldalak, melyek azzal kecsegtetnek, hogy bizonyos összeg fejében bárki elnevezhet egy csillagot, ez nincs így. A csillagok nem megvásárolhatók, még a nevük sem.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) egy tudományos egyesület, melyet különböző országok csillagászai alkotnak. Egyik munkacsoportjuk (WGSN: Working Group on Stellar Names) a csillagnevekkel foglalkozik, és amelynek keretében különböző szempontokat figyelembe véve gondoskodnak a csillagok elnevezéséről, figyelembe véve többek között a történelmi és kulturális szempontokat is.

Általában a legfényesebb, akár a Földről szabad szemmel is látható csillagok kapnak nevet, mint például a Vega, a Szíriusz, vagy a Rigel, a többinek különféle kódneveik vannak.