fbpx

Martín és Bagnaia: Ki lesz a 2024-es hullámvasút hőse?

Jorge Martín kétségkívül nem azon versenyzők közé tartozik, akinek nem a Német Nagydíj lesz a kedvenc emléke a 2024-es szezonból. Nézzük, ki hogy élte meg a nyári szünet előtti utolsó felvonást a királykategória főszereplői közül. 

A hétvégi sachsenringi versenyhétvége után nem minden versenyző lehetett boldog. Jorge Martín 10 pontos előnnyel érkezett a német aszfaltcsíkra, ahol egy tökéletes hétvégét zárhatott volna. A „volna” pontosan két kört jelentett a spanyol bajnok-aspiráns számára.

Bagnaia 10 pontos hátrányból 10 pontos előnyt kovácsolt Martín drámai hibája után

Diadal helyett kavicságy

Diadalmenet és dupla győzelem helyett a kavicságyban végződött számára a küzdelem, amire még keresi a magyarázatot, hiszen nem ez volt számára az első eset az idényben, amikor az élről dobta el versenygépét.

„Nem akarok most ezen agyalni, értelmetlen. A jerezi és a mugellói bukás, majd a mostani eset nagyon hasonlóak. Van valami a vezetési stílusomban vagy a fejemben. Nem tudom, mi, de van valami, ami miatt bukom. Erre nincs mentség.” – elemezte a helyzetet Martín.

A nyári szünetet mindenképp arra fogja használni, hogy megrázza magát és erősebben térjen vissza a szezon második felére. „Az teszi a bajnokokat, hogy képesek tanulni a hibákból. Ez egy nagyon fontos nap a pályafutásomban. Sok mindent nem tudok megmagyarázni. Jelenleg nehéz ezt kielemezni.”folytatta gondolatmenetét a Ducati spanyol versenyzője.

„Úgy gondolom, hogy ma elképesztő munkát végeztünk a bukásig. Természetesen ez frusztráló. Kár érte, miután ilyen nagyszerű versenyt teljesítettünk, de tovább kell lépnünk. Úgy gondolom, hogy a mai nap nagyon fontos a pályafutásom szempontjából. Tanulni fogok ebből. Újra győzni fogok, és ennyi.” – mondta elszántan a Pramac-pilóta.

„Egész hétvégén sokat küzdöttünk a motor elejével.” tette hozzá Martin, amikor a figyelmeztető jelekről kérdezték. „Az 1-es kanyar volt az egyik ilyen hely, de nem számítottam arra, hogy bukni fogok. Éreztem ott valamit, de semmi különöset.”

27 év után testvérek a dobogón

Ellentétben Martínnal, Marc Márquez sikerként könyvelheti el a sachsenringi megmérettetést. A spanyol Gresini-versenyző számára nehezen indult a hétvége, de végül testvérével ünnepelhetett a dobogón pénteken összeszedett sérülése és hatalmas felzárkózása után.

„Szerencsére sokkal jobban éreztem magam, mint szombaton, amikor nagy fájdalmaim voltak.” – mondta Marc Márquez. „Az orvosok és a fizioterapeuták kiváló munkát végeztek, és amint felálltam, máris jobban éreztem magam. Amikor reggel bejöttem a boxba, azt mondtam a csapatomnak, hogy úgy motorozhatok, ahogy akarok. De amikor a 13. helyről indulsz, minden rendkívül nehéz. Nagyon óvatosnak kellett lennem az első gumiabroncs-nyomás miatt. Ha valaki csütörtökön azt mondta volna nekem, hogy nem fogok nyerni, de az öcsémmel együtt a dobogóra állhatok, elfogadtam volna.” – mondta a spanyol versenyző. 27 év után így először állhatott testvérpár a királykategória dobogóján.

„Nagyon nehéz hétvége volt, de ez a második hely mindent feledtet. A szezon első fele jól sikerült. Harmadikak vagyunk a pontversenyben, és erre tudunk építkezni. Azonban nem lesz könnyű Bastianinit magam mögött tartani, hiszen gyors. Azon kell dolgoznunk a szezon második felében, hogy egy egész hétvégét végig tudjunk csinálni incidensek nélkül. Mindig történt valami, néha apróságok, néha nagyobb dolgok. De tovább küzdünk és tanulunk a Ducati két legjobbjától, Martíntól és Bagnaiától. Ők egy kicsit gyorsabbak nálunk.”

Váratlan „nászajándék” Bagnaiának

Jorge Martín váratlan „nászajándékkal” lepte meg Francesco Bagnaiát, amikor hibázott, és így az olasz ölébe hullott a győzelem.  A címvédő Németországban 10 pontos hátrányát 10 pontos előnyre váltotta a tabellán. A Ducati-versenyzőnek a szezon első fele nem alakult elvárásai szerint, de a későbbi szakaszra összekapta magát és éllovasként mehet el a nyári szünetre zsinórban megszerzett négy főfutam-győzelem után. Ez egy különleges időszak lesz számára, hiszen hamarosan kimondja a boldogító igent párjával.

„Már az elejétől tudtam, hogy minden a gumik megfelelő kezelésén múlik majd. Amikor láttam, hogy Jorge különbséget motorozott ki, fontosnak tartottam, hogy ne kövessem túl agresszívan. Az utolsó körökben nagyon egyenletesen tudtam közeledni hozzá. A zárószakaszban észrevettem, hogy Jorge-nak gondjai vannak a tempóval. Csak apróságok, kisebb hibák voltak, különösen az 1-es és a 12-es kanyar fontos részein. Láttam, hogy a motor eleje nagyon mozgott. Ennek ellenére feltételeztem, hogy nem lesz nagy finálé az utolsó körben.” – mondta a futam után.

Hibákból nála sem volt hiány a szezon első félidejében, ezt ő is tudja. „Követtem el hibákat, különösen Barcelonában, amikor az utolsó körben 0,8 másodperces előnynél buktam. A zsinórban szerzett negyedik győzelem azt mutatja, hogy tanultunk, és nagyon jó érzés így menni a szünetre.” – zárta nyilatkozatát a címvédő.

A királykategória mezőnye augusztus 2-án tér vissza a Brit Nagydíjjal. Vajon Bagnaia lendületesen folytatja az élen, vagy a nyomásként fog ránehezedni az előny? Sikerül Martínnak összeszednie magát és magabiztosan visszatérnie a nyári szünet után? Ezekre a kérdésekre fogunk választ kapni a szezon második felvonásában.