fbpx

Bagnaia 10 pontos hátrányból 10 pontos előnyt kovácsolt Martín drámai hibája után

Jorge Martín tökéletes hétvégét zárhatott volna a Sachsenringen. A sérült Marc Márquez vasárnap is bizonyította, hogy milyen fából faragták őt ezen a pályán, míg a Trackhouse versenyzői nem tudták kamatoztatni a jó kvalifikációs eredményüket.

Tornyosuló felhők kereszttüzében vágott neki a MotoGP mezőnye a vasárnapi főfutamnak a németországi Sachsenringen. Egyöntetűen elöl kemény – hátul közepes gumiválasztás mellett döntöttek a pilóták. Jorge Martín várhatta a pole pozícióból a piros lámpák kialvását, melyet negyedmillió néző kísért figyelemmel a helyszínen. A spanyol számár a remekül sikerült a rajt, Francesco Bagnaiának azonban kevésbé, de mégis sikerült pozíciót nyernie.

Bagnaia az első kör végén átvette a második helyet Miguel Oliveirától, melynek következtében Martín néhány lélegzetvételnyi előnyhöz jutott. Marc Márquez mindeközben hatalmas felzárkózásba kezdett, már a 8. helyen haladt a 13. rajtpozícióból indulva. Bagnaiának nem kellett sok idő, hogy Martínt is maga mögé utasítsa, ugyanott, ahol egy körrel korábban Oliveirát sikerült, a spanyolt is megelőzte. A harmadik helyre Franco Morbidelli zárkózott fel.

Oliveira kissé visszaesett, hibázott, így Álex Márquez is el tudott menni mellette. Bár úgy tűnt, a portugál pilótának lesz válasza a spanyol támadására, mégis meg kellett elégednie az 5. pozícióval. Eközben Martín ismét az élre vágott egy nagyon messziről indított manőverrel, melyet Bagnaia képtelen volt visszaverni.

Martín a következő kör elején hátvédet is kapott csapattársa személyében, aki megelőzte Bagnaiát és feljött a második helyre. A regnáló világbajnok ritmusa jelentősen visszaesett, majdnem elment mellette Álex Márquez is. A futam első harmadához érkezve Martínnak sikerült 7 tizedes előnyt kimotoroznia az üldözőkkel szemben.

Oliveira Gresini-szendvicsben találta magát, mivel Marc Márquez 19 körrel a leintés előtt már a 6. pozícióban körözött. Martín azonban nem engedhetett ki az élen, mivel Morbidelli pár körön belül 4 tizedre faragta a hátrányát. Valamit azonban nagyon elmérhetett az olasz, ugyanis gyorsan felzárkózott rá Bagnaia, és sikerrel meg is előzte honfitársát. Morbidelli tempója olyannyira visszaesett, hogy Álex Márquez kezdte el szorongatni őt. A futam feléhez érkezve a spanyol át is vette a pozíciót a Pramac versenyzőjétől, miközben Bagnaia is igyekezett csökkenteni a különbséget az élen haladó Martínhoz képest.

Martín előnye rohamosan fogyni kezdett, Bagnaia 11 körrel a vége előtt már mindössze 6 tizedes távolságból követte a spanyolt. Az olasz abból a szempontból fellélegezhetett, hogy mögötte Álex Márquez 1,5 másodperces lemaradásban érkezett. Morbidelli besokallt az 1-es kanyart követően, melyet Marc Márquez igyekezett kihasználni, de a Pramac pilótája becsukta a kaput a spanyol előtt, melynek következtében összeértek, így Márqueznek korrigálnia kellett. A Gresini versenyzője az eset következtében kiesett a ritmusból, és egyenesen Enea Bastianini célkeresztjébe került.

Mindeközben Martín az élen tempót talált, és növelni tudta a különbséget Bagnaiával szemben. Márquez összeszedte magát, egy kemény manőverrel bevetődött Morbidelli mellé, és sikerült átvennie tőle a 4. pozíciót.

A futam drámája azonban még csak most következett. Martín a tükörsima elsőségét a kavicságyra cserélte fel, melynek eredményeképp Bagnaia megörökölte a vezető pozíciót. Az olaszt Keanu Reeves intette le elsőként a célvonalnál. Álex és Marc Márquez fért még fel a dobogóra.

A futam végeredménye: