fbpx

Márquez sír, az Aprilia nevet, Martín pedig körrekorddal a pole-ban a Sachsenringen

Jorge Martín szereplése nem volt kérdés, ám a Tranckhouse versenyzőinek brillírozása annál inkább. Raúl Fernández a Q1-ből verekedte be magát az első sorba, míg Márquez egy Bradllel történt incidens miatt nem jutott tovább. 

A Q1-et megelőző edzésen mindenki meglepetésére Miguel Oliveira volt a leggyorsabb a németországi Sachsenringen. Marc Márquez a pénteki sérüléseinek következtében a kvalifikáció első szakaszába kényszerült. A spanyol összeráncolt szemöldökkel vágott neki a 15 perces kifutásnak, és közel sem volt meggyőző a testbeszéde. A gyári Yamahák Q1-es szereplése mondhatni papírforma volt ismét. A sérült Álex Rinst Remy Gardner helyettesítette Fabio Quartararo mellett a japán alakulatnál.

Márquez remekül kezdte az edzést, ám Jack Miller még nála is gyorsabb tudott lenni az első mért kör alapján. Aki azonban igazán elkapta a fonalat, az Raúl Fernández volt, aki 1:20 elejére volt képes. A második továbbjutó pozícióba Márquez zárkózott fel.

Fernández tovább körözött, míg a többiek visszatértek a bokszba. Első két szektora nagyon ígéretesnek tűnt, ám a pálya második felére fordulva ő is elvette a gázt.

A következő kifutás alkalmával Marco Bezzecchi azonban kiszorította Márquezt a továbbjutók közül. Quartararo remekül kezdte a gyors körét, ám érdemben nem tudott javítani a helyezésén. Stefan Bradl céltalanul cirkált a pályán, így csúnyám belerondított Márquez körébe, aki ennek eredményeképp nem jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. A spanyol heves kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését.

Végül Raúl Fernández és Bezzecchi egészítette ki a Q2 mezőnyét. A spanyol kivételével minden versenyző azonnal kigurult a pályára, majd mikor motorra ült, ugyanazzal a lendülettel folytatta, ahogyan azt a Q1-ben abbahagyta. Jócskán befért 1:20 alá, de Jorge Martín még nála is gyorsabbnak bizonyult.

Az utolsó percekre fordulva Maverick Viñales bukott a 10-es kanyarban, a spanyol ugyan a saját lábán, de láthatóan fájdalmakkal hagyta el a pályát. Motorja ott maradt a pálya szélén, de szerencsére piros zászlós megszakításra nem volt szükség. Egy perccel a leintés előtt egyértelművé vált, hogy a pole pozíció sorsa Martín és Raúl Fernández között dől majd el. A Trackhouse másik versenyzője, Oliveira is első soros indulásban reménykedhetett. Álex Márquez bukása döntötte el végül az utolsó gyors körök sorsát, senkinek nem volt lehetősége javítani, így Martín maradt az élen a két Apriliával a nyomában.

Az időmérés végeredménye: