fbpx

Márqueznek vasárnap sem jött ki a lépés, visszasorolták a 10. helyre

Változott az asseni főfutam végeredménye a MotoGP-ben. Marc Márquez túl alacsony guminyomás miatt 16 másodperces büntetést kapott.

Az első gumiabroncsok minimális nyomására vonatkozó vitatott szabályt a 2023-as szezon közepén vezették be. Az egyedüli beszállító Michelin a mai napig a biztonságra hivatkozik. Azóta egy versenyző csak egy meghatározott számú körön keresztül mehet az előírt minimumérték (Assenben 1,78 bar) alá egy versenyen, ami a Holland Nagydíjon 14 volt.

Marc Márquez összesen 15 körön keresztül esett ezen érték alá, a 15. körben azonban megtörtént a baj. Ennek következtében a spanyol néhány órával a verseny után 16 másodperces büntetést kapott, ami a negyedik helyről a tizedikre sorolta őt.

A pilóták a műszerfalon keresztül kapnak információt a guminyomásról, és ennek megfelelően tudnak reagálni.

„Kár, de a szabály az szabály. Csak a stewardokkal beszéltük meg a büntetést, ezért is késett minden ennyire. Láttam a verseny közben, hogy nagyon alacsony a nyomás, ezért hagytam Diggiát elmenni – csak azért, hogy kontrollálni tudjam azt. Aztán egész versenyen mögötte voltam, és mindent kézben tartottam. Végig a minimális nyomás felett voltam, aztán az első kanyarban történt egy érintkezés Bastianinivel. Egy másodperccel lassabb voltam azon a körön, és a következő kanyarokban nem nyomtam olyan keményen, mert nem tudtam, hogyan viselkedik majd a gumi. Ennek következtében a guminyomás leesett, és két körbe telt, mire újra elég magas lett.”

„Szombaton is és a vasárnap is hibáztunk. Próbáltam kontrollálni a nyomást, de az is igaz, hogy az összes Ducati-pilóta folyamatosan nagyon közel volt a határhoz. Amit nem tudok kontrollálni, az az, amikor egy másik versenyző nekem ütközik.”

Tökéletes hétvégét zárt Bagnaia a Ducatival, míg Bastianini hatalmasat hajrázott a dobogóért

Forrás :