fbpx

Tökéletes hétvégét zárt Bagnaia a Ducatival, míg Bastianini hatalmasat hajrázott a dobogóért

Ennél kerekebb hétvégét nem is zárhatott volna Francesco Bagnaia és a Ducati. Nemcsak a pole pozíció, de a sprint-és a futamgyőzelem is összejött az olasznak, míg mögötte hatalmas csatáknak lehettünk tanúi Assenben.

Jorge Martín 3 rajthelyes büntetéssel sújtva várta a MotoGP mezőnyének Holland Nagydíját vasárnap délután. A Honda versenyzői, valamint a spanyol a hatékonyabb tapadás érdekében lágyabb keverékű gumit választottak előre, viszont a hátsó abroncsokat illetően a pilóták döntése egyöntetűen a közepes opcióra esett.

Francesco Bagnaia a szombathoz hasonlóan óriási rajtot vett, mögé Martín zárkózott fel a rajtbüntetés ellenére. Az első szektorban aztán rögtön történt egy hatalmas bukás, melyet Álex Rins szenvedett el. A spanyol versenyző ijesztő highside-ot produkált.

https://twitter.com/MotoGP/status/1807384703197999189

A 3. helyre Marc Márquez zárkózott fel, valamint Pedro Acosta is folyamatosan nyerte a pozíciókat, így a 2. sor elején már az 5. helyen haladt. Bagnaia előnye az élen mindeközben közel egy másodpercre nőtt, de Martín is mondhatni nyugodtan körözhetett, hiszen ő is fél másodperces fórban haladt Márquez előtt. A Pramac versenyzője azonban nem akarta elengedni Bagnaiát, így a következő körben jelentősen faragott a hátrányából, ami immáron 6 tizedre csökkent. Mindeközben Marco Bezzecchi számára véget a futam, az 5-ös kanyarban bukott.

https://twitter.com/MotoGP/status/1807385887094747379

Bagnaia tempót talált az élen, futott egy olyan kört, mely fél másodperccel gyorsabb volt, mint Martíné, így sikeresen behozta az elvesztegetett előnyét. Az egyes szektor továbbra is szedte az áldozatait, ezúttal Joan Mir került idő előtt a kavicságyba. Martín ismét megrántotta a gyeplőt, óriási tempóval érkezett Bagnaiára. A 3. helyen Márquezt Di Giannantonio szorongatta, majd az olasz el is ment a Gresini versenyzője mellett.

https://twitter.com/MotoGP/status/1807387561674809741

Di Giannantonio és a mögötte haladó 3-as a folyamatos csatározás következtében jelentősen lemaradt az élen motorozó kettősről. Bagnaia stabilizálni tudta az egy másodperces különbséget Martínnal szemben. Sőt, a futam feléhez érkezve némileg növelni is tudta azt.

https://twitter.com/MotoGP/status/1807389251408945203

Míg Bagnaia oktatta a mezőnyt az élen, csapattársa, Enea Bastianini felért az üldöző bolyra, és Acostát vette célkeresztbe. A spanyol alatt folyamatosan csúszkált a KTM. Az is egyértelműen kivehető volt, hogy az olasz tempója sokkal ígéretesebb, mint a fiatal pilótáé. Nem is tartott sokáig, hogy átverekedje magát Acostán és átvegye tőle a 6. helyet.

Di Giannatonio azonban kissé elkényelmeskedte azt a 3. helyet, elkövetett egy hibát, így mind Márquez, mind Maverick Viñales is elment mellette. Bastianini sem sokat teketóriázott, szinte azonnal maga mögé utasította honfitársát.

Bastianini igyekezett nyerni a pozíciókat, melynek eredményeképp egy pillanatra össze is ért Márquezzel a futam utolsó harmadára fordulva. Bagnaia azonban utolérhetetlennek tűnt az élen, folyamatosan adott pár tizedet Martínnak. Az utolsó körben Acosta a 7-es kanyarban eldobta a motort. Sokkolóan konstans köröket teljesítve végül a regnáló világbajnok végül be is zsebelte a futamgyőzelmet Martín, valamint Bastianini előtt.

A futam végeredménye: