fbpx

Ma 75 éve, hogy fölényes győzelmet arattak a britek a világ leggyorsabb sündisznója előtt

A 2024-es MotoGP-szezonban lesz 75 éves a gyorsaságimotoros-világbajnokság. A FIM 1949-ben szervezett először nagydíjat, melyet Freddie Firth nyert június 13-án.

Miután az 1930-as években az Európa-bajnokság volt a legmagasabb nemzetközi esemény. A második világháború után, 1947-ben a FIM újjáélesztette, és 1948-ban meg is rendezte. 1949-ben végül egy lépéssel továbbmentek, és először osztottak ki világbajnoki címeket a 125, 250, 350 és 500 köbcentis géposztályokban, valamint az oldalkocsis kategóriában.

A Six Days International Endurót leszámítva, amelyet először 1913-ban az angliai Carlisle-ban rendeztek meg (nem hivatalos) csapat-világbajnokságként. A gyorsasági motorozás volt az első olyan motorsportág, amelyben egy adott évben egyéni motoros világbajnokot koronáztak. Ezt a bejegyzést 1936-ban Londonban az ausztrál Lionel von Praag biztosította be a történelemkönyvekbe az örökkévalóság számára.

1957-ben a FIM megszervezte az első motokrossz-világbajnokságot, bár kezdetben csak az 500 köbcentiméteres géposztályban. Az első címvédő a svéd Billy Nilsson volt egy brit AJS-en. A négykerekűeknél, a Forma-1-ben szintén egy pilóta (az olasz Nino Farina egy Alfa Romeóval) 1950-ben nyert először világbajnoki címet.

A különböző géposztályok első edzőfutamai után a 350 köbcentiméterig terjedő osztály versenyzői számára volt fenntartva. Azon célból, hogy 1949. június 13-án, hétfőn megmérkőzhessenek a történelem első világbajnoki futamán. Az 500 és a 250 köbcentiméteres osztály csak 1949. június 17-én követte a sort.

A Man-szigeten az osztályokat Lightweight-TT, Junior-TT és Senior-TT osztályokra osztották, amelyek megfeleltek az európai kontinentális cirkusz 250, 350 és 500 köbcentiig terjedő osztályainak.. A brit ACU (Auto-Cycle-Union) szövetség mint szervező olyan sok nevezést kapott erre az osztályra, hogy az induló mezőnyt 100 versenyzőre korlátozták.

A brit Les Graham volt a favorit ezen az első versenyen a kéthengeres AJS-ével, amelyet bordázatos hengerei miatt „sündisznónak” is neveztek. Miután a 100 tesztpilótát párosával kiküldték a Mountain Circuit-re, valóban Les Graham volt az, aki rányomta bélyegét a versenyre, és az első kört a leggyorsabbként fejezte be 19 másodperces előnnyel. A 37,73 mérföldes (kb. 60,720 kilométeres) pálya hét köréből a másodikban azonban kuplunghiba miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

Ezzel Bill Doran a második AJS-sel az élre állt, de az utolsó körben, mindössze 20 kilométerre a céltól, ő is meghibásodott a váltócsapágy törése miatt. Így Freddie Frith és a Velocette-je esélyt kapott a győzelemre. Az utolsó körben nagyot lépett előre Bill Doran előtt, és 135,55 km/h átlagsebességgel megfutotta a leggyorsabb kört. Csapattársának, Ernie Lyonsnak 32 másodperccel többre volt szüksége, így a második helyen végzett a Nortonon ülő Artie Bell előtt. Ő további 41 másodperccel maradt le.

Silverstone-ban megelevenedik a MotoGP-történelem, nem mindennapi meglepetéssel készülnek a szervezők

Forrás :