fbpx

Márquez óriási időt futhatott volna, ha nem esik el, így Martíné a pole Mugellóban

Az időmérés vége ugyan nem tartogatott tűzijátékot, de Marc Márquez és Pedro Acosta afférje, Pol Espargaró elszabaduló motorja, valamint Jorge Martín villámgyors köre emlékezetessé tette a délelőttöt Mugellóban.

Szikrázóan napos idő fogadta a MotoGP mezőnyét Mugellóban szombat délelőtt a kvalifikáció kezdetekor. A két Gresini ezúttal elkerülte a Q1-es szereplést, azonban a gyári Hondák ismét az időmérés ezen szakaszába kényszerültek. A Yamahák esetében Álex Rins annyira jól szerepelt, hogy egyenes ágon a Q2-be jutott, míg Fabio Quartararo a továbbjutó helyek valamelyikéért kellett, hogy küzdjön.

Franco Morbidelli indította el a vonatot az első etap során, köre pedig olyannyira jól sikerült, hogy azonnal az élre vágott. Pár másodperccel később érkezett honfitársa, Fabio Di Giannantonio, aki a második helyre taszította a 21-es rajtszámú pilótát. Morbidelli következő köre is remekül sikerült, vissza is vette a továbbjutó helyek előkelőbb pozícióját, majd Quartararo szelte át a célvonalat, aki feljött a 3. helyre, de még így is 2 tizedes hátrányban volt Di Giannantonióval szemben.

A második etapot Raúl Fernández kezdte a legjobban, azonnal piros szektorokat motorozott a spanyol, ám hasonlóan gyors volt Brad Binder is, aki a 12. helyről szeretett volna szépíteni. Fernández előnye a harmadik szektorban közel fél másodpercre duzzadt Morbidellivel szemben, ami bőven elég volt arra, hogy átvegye a vezetést a hétvége legjobb idejével. A Trackhouse pilótája mögé Binder zárkózott fel. A szabadkártyával szereplő Pol Espargaró miatt lengtek a sárga zászlók, akinek KTM-e önálló útra kelt a pálya közepén.

Morbidellinek azonban volt válasza Fernández körére. Így ők ketten jutottak tovább a kvalifikáció második szakaszára.

Marc Márquez és Pedro Acosta incidensével kezdődött a Q2, még a kivezető körön. A spanyol klasszis kényelmesen bámészkodott a pályán, majd hirtelen fékezett, mely meglepte a mögötte érkező fiatal újoncot. Vissza is nézett a Gresini versenyzőjére, hogy mégis mit csinál. Jorge Martínnak sikerült azonban a legjobban az első kör, óriási idővel állt az élre.

A második kifutásra Bagnaia érkezett meg először, aki Martín mögött a második helyen állt egyelőre. Egyes egyedül körözött a pályán az olasz, és piros szektorral kezdett. A harmadik szektora tökéletesre sikerült, ám a végére mégsem volt elég ez az idő ahhoz, hogy átvegye a vezetést a spanyoltól. A mezőny többi tagja mindeközben kigurult a pályára, és elkezdte a kivezető kört.

Marc Márquez kezdett egy rendkívüli körrel, ám egy potenciális pole pozíciót dobva el magától, végül a kavicságyba fektette a Ducatit. Az időmérés utolsó szakaszához érve azonban rajta kívül senki nem volt, akinek esélye lett volna megszorongatni Martínt. Végül a spanyol világbajnoki éllovas szerezte meg a pole-t egy rendkívüli körrel.

Az időmérés végeredménye: