fbpx

Első sprintnullázását szerezte Martín, míg Bagnaia rajt-cél győzelemmel zárt Mugellóban

Jorge Martín jelentős pontokat bukott el, míg Francesco Bagnaia idei első sprintgyőzelmét szerezte Mugellóban. A dobogó harmadik fokára Pedro Acosta állhatott fel.

Az időmérő edzés eredményeképp spanyol szendvicsből indult Francesco Bagnaia az első sorból a sprintversenyen Mugellóban. Az olasz pilótát még Valentino Rossi is átölelte a rajtrácson, sok sikert kívánva ezzel neki. Meg is lett az eredménye, ugyanis a gyári Ducati pilótája remekül kapta el a rajtot, mögé csapattársa, Enea Bastianini zárkózott fel, aki pajzsként védte honfitársát a mögöttük érkező Jorge Martín ellen.

Martín azonban nem sokat teketóriázott, gyorsan maga mögé utasította Bastianinit. Mögöttük Marc Márquez és Brad Binder csatázott, melyből a spanyol jött ki jobban. A világbajnoki éllovas igyekezett faragni a hátrányát Bagnaia mögött, ezalatt a 3-as szektorban megjelentek a sárga zászlók. Fabio Quartararo és Miguel Oliveira számára ért véget idejekorán a futam.

Bagnaia szintén elveszítette szövetségesét, amikor Bastianini egy kemény manőver végrehajtása közben alulmaradt Martín ellen. Az olasz elesett, de vissza tudott állni a versenybe. A versenybírók azonnal elkezdték vizsgálni az esetet. Acosta mindeközben megelőzte Bindert, majd a dél-afrikai pilótát Morbidelli is bedarálta.

Martín megkapta a nyakába Márquezt, melynek eredményeképp Bagnaia némi előnyre tett szert, meg is futotta egyéni legjobb körét. 7 körrel a vége előtt közel egy másodperces előnnyel vezetett. Az egyes kanyarban Márquez végül támadást indított Martín ellen, ami sikeresen zárult. A Bastianini-Martín incidenst végül a versenybírók versenybalesetnek nyilvánították.

Márquez erős tempót diktált a második helyen, leszakította magáról Martínt és Bagnaia után eredt. Az olasz fórja 1,3 másodpercre duzzadt, melyet a spanyol igyekezett ledolgozni. Ám Acosta felzárkózása még szembetűnőbb volt. A futam drámája még csak most következett, Martín az 1-es kanyarban eldobta a Ducatit, így Acosta megörökölte a 3. helyet.

2 körrel a vége előtt Márquez jelentős felzárkózásba kezdett, de Bagnaiának volt válasza a spanyol közeledésére. A világbajnoki címvédő ellen végül nem volt ellenszere a Gresini versenyzőjének, így érdemi változás nem történt az élmezőnyben. Bagnaia, Márquez, valamint Acosta zárt a dobogós pozíciókban.

A sprintfutam végeredménye: