fbpx

Lezárul egy jelentős korszak a MotoGP-ben, mely idén ünnepli 30 éves fennállását

A spanyol olajipari óriás, a Repsol 2024 után nem szponzorálja tovább a Honda MotoGP csapatát, ezzel véget vetve a motorsport egyik legelismertebb partnerségének.

A Repsol 1995-ben a világbajnokság királykategóriájában a Honda NSR500-as motorral jelent meg, Mick Doohan és Álex Crivillé pilótákat szponzorálva. A partnerség azóta is töretlen, és a mostani szezonban ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

A Repsol és a Honda közötti partnerség 15 bajnoki címet, 183 győzelmet és 455 dobogós helyezést hozott.

Marc Márquez 2023 végén történő távozása után azonban az olajcég érvényesítette szerződésében azt a záradékot, hogy csökkenti pénzügyi hozzájárulását, cserébe pedig jelenlétét az idei motor festésén. A motoron, amelyet idén Luca Marini és Joan Mir vezet, a Honda márkajelzése dominál a Repsoléval szemben.

A lépésre azért került sor, mert arra számítottak, hogy a médiában, különösen a televízióban való megjelenést komolyan befolyásolja a nyolcszoros világbajnok Márquez távozása.

A Repsol vélhetően érdekelt abban, hogy a jövőben is összekapcsolja imázsát a MotoGP-vel, különösen azáltal, hogy a sorozat által elfogadott új, fenntarthatóbb üzemanyagok egyik beszállítója lesz.

A Honda egyébként hat forduló után a konstruktőri tabella utolsó helyén áll, 185 ponttal lemaradva a Ducati mögött.

Márquez vagy Martín? Petrucci szerint egyértelmű a befutó

Forrás :