fbpx

Bastianini büntetése bizonyítottan nem volt jogos, mégsem vonták azt vissza

A Ducati gyári versenyzője, Enea Bastianini megrovást is figyelmen kívül hagyott, a stewardok időbüntetést szabtak ki rá, ami a 18. helyet eredményezte vasárnap.

Enea Bastianini a barcelonai főfutamon kilencedik lett, de időbüntetést kapott, ami miatt a 18. helyre esett vissza. Először egy hosszú körbüntetésre ítélték. Amikor ezt nem teljesítette az előírt időn belül, a büntetését két hosszú körre emelték. Amikor ezt is figyelmen kívül hagyta, a FIM stewardjai áthajtásos büntetést adtak neki. Mivel ezt csak röviddel a verseny vége előtt szabták ki, a versenybírók időbüntetéssé alakították át.

Amikor a büntetésről kérdezték, és arról, hogy nem vette-e észre a műszerfalon, Enea cinikusan így válaszolt: „A műszerfal elég egyértelmű volt, de nem értettem egyet vele. Az egyenesben megelőztem Álex Márquezt, mindketten későn fékeztünk a kanyar előtt. Ő még később fékezett, és szélesre küldött – ki a szegélykövekre. Az egyetlen lehetőségem az volt, hogy rövidre vágjam a sikánt. Vissza kellett volna hajtanom a szegényköveken, vagy mi?”

„Időt vesztettem, mert a manőver során a hosszú kör vonalát követtem. Számítottam Álex büntetésére, de az nekem jött. Nem értettem egyet ezzel, és úgy döntöttem, hogy nem megyek ki. Tudom, hogy nem volt helyes döntés. De tennünk kell valamit, minden futam után szükség van a stewardokkal való párbeszédre, hogy tisztázzuk a dolgokat.”

„A verseny után a csapatfőnökkel, Davide Tardozzival elmentem hozzájuk, hogy elmagyarázzuk a helyzetet és tisztázzuk a problémát. Először azt mondták, hogy a büntetés helyes volt. Aztán azt mondták, hogy igen – nem. Később rájöttek, hogy a döntés rossz volt. Reméltem, hogy visszaadják nekem a 9. helyet. De azt mondták, hogy nem tehetnek semmit. Mondtuk nekik, hogy nézzék meg a dolgot. Határozottan időt vesztettem, hogy ne legyen előnyöm. Amikor visszatértem a pályára, Álex 200 méterrel előrébb volt.”

„Davide és a csapat velem volt a döntésnél. Őrület, hogy ezen nem lehet utólag változtatni.”

Bagnaia tanult a tegnapi bukásból, míg Acosta a kavicságy áldozata lett Barcelonában

Forrás :