fbpx

Bagnaia tanult a tegnapi bukásból, míg Acosta a kavicságy áldozata lett Barcelonában

Eseménydús futamnak lehettünk tanúi vasárnap délután. Francesco Bagnaia a lehető legragyogóbb trófeával kompenzálta tegnapi hibáját, Marc Márquez ismét dobogóra állt, míg az újonc Pedro Acosta hibát követett el ismét.

Voltak olyan bevállalós versenyzők, akik a lágy hátsó gumi mellett döntöttek annak ellenére, hogy a Moto3-as futam rajtjához képest a MotoGP mezőnyének indulásakor 20 fokkal volt magasabb az aszfalt hőmérséklete. Francesco Bagnaia ismét remekül rajtolt, majd a tegnapi nap mintájára Pedro Acosta zárkózott fel mögé a második helyre. Marc Márquez nem tudott olyan robbanásszerű felzárkózást bemutatni, mint szombaton, de így is nyert néhány pozíciót.

Az élen haladó kettős alig néhány kanyar alatt 6 tizedes előnyre tett szert az üldözőkkel szemben. A második boly élén Jorge Martín igyekezett ledolgozni a hátrányát. Acosta is azon versenyzők között szerepelt, aki a lágy hátsó gumi mellett tette le a voksát a futam előtt. Martín azonban megfutotta a leggyorsabb kört, és máris 3 tizedet faragott a lemaradásából. A spanyol pilóta hozta magával Brad Bindert is, mialatt Acosta bedobta a motort Bagnaia elé, de nem sokáig élvezhette az elsőséget, ugyanis az olasz szinte azonnal visszavágott.

Acosta azonban nem adta fel, ismét kóstolgatni kezdte Bagnaiát, de védekeznie is kellett, mivel Martín érkezett mögötte. A világbajnoki tabellán élen álló spanyol végül sikerrel megelőzte újonc honfitársát. Martín célkeresztbe vette Bagnaiát, és egy nagyon messziről indított manőverrel maga mögé utasította. Majd érkezett Acosta, aki szintén megelőzte a regnáló világbajnokot, és némi előnyt is sikerült kiépítenie vele szemben.

Martín és Acosta előnye már több mint egy másodpercre duzzadt Bagnaiával szemben. A tegnapi sprintfutam győztese, Aleix Espargaró is kezdett magára találni, megelőzte Bindert, így feljött a 4. helyre, de még így is 2,6 másodperces lemaradásban volt a gyári Ducati világbajnokával szemben. Acosta azonban ismét hibát követett el a főfutamon, Martín mögül esett el.

Bagnaia erőre kapott a második helyen haladva, igyekezett csökkenteni a hátrányát Martínnal szemben. Mögöttük Espargaró lemaradása azért tetemesebb különbség volt, körülbelül 5 másodperc, viszont Fernández szorosan honfitársával haladt, de a nagyobb veszélyt mégis Marc Márquez jelentette az 5. helyen. Bagnaia 8 körrel a leintés előtt már csak fél másodperces hátrányból követte Martínt, míg csapattársa nem töltötte le a rá kiszabott hosszú körös büntetést, így a versenybírók megduplázták azt.

Márquez eközben megelőzte Fernándezt és új prédára fente a fogát, aki nem volt más, mint a szombati sprint győztese, Espargaró. Bagnaia felért Martínra 6 körrel a vége előtt. Az első adandó alkalommal be is dobta a motort a spanyol mellé, és meg is előzte. Hátulról érkező támadástól nem kellett tartaniuk, hiszen 8 másodperces hátrányban érkezett Espargaró.

Bagnaia az előzése után azonnal elkezdett némi előnyt kiépíteni. 2 körrel a vége előtt ez olyan méreteket öltött, hogy Martínnak esélye sem volt tartani vele a tempót. Márquez mindeközben megelőzte Espargarót, így feljött a 3. helyre.

Espargaró azonban nem szakadt le Márquezről az utolsó körben. Ám végül nem bírt honfitársával. Acosta végül a 14. helyen 2 pontot szerezve befutott a KTM-mel, ami még valószínűleg változni fog, mivel Enea Bastianinit áthajtásos büntetéssel sújtották, ami ki tudja hány másodperces megrovást jelenthet. Bagnaia végül a tegnapi fiaskó után futamgyőzelemmel zárta a barcelonai főfutamot. Bastianini végül 32 másodperces büntetést kapott.

A futam végeredménye: