fbpx

Körrekorddal a pole-ban a szezon végén visszavonuló Espargaró

Drámai kimenetellel zárult a MotoGP mezőnyének időmérője Barcelonában. Marc Márquez ismét nem jutott be a kvalifikáció második szakaszába, míg Jorge Martín a kavicságyban fejezte be a szereplést. Mindenki meglepetésére a szezon végén visszavonuló Aleix Espargaró szerezte meg a pole-t.

Mind a 4 GP23-as gép a Q1-ben kezdte az időmérést szombat délelőtt Barcelonában. Immáron az sem tekinthető meglepőnek, hogy a Hondák sem jutottak be egyenes ágon a kvalifikáció második szakaszába. Marc és Álex Márquez egymás mögött kezdték meg az első kifutást, ami az idősebb testvérnek olyannyira jól sikerült, hogy az élre is vágott, mögé pedig Raúl Fernández zárkózott fel.

A két spanyol egymásnak adogatta a továbbjutást jelentő pozíciókat, ám volt, hogy Fabio Quartararo, valamint Miguel Oliveira is beleszólt az első két helyért folyó csatába. Amire viszont senki nem számított, hogy végül nem közülük kerül ki a Q1 győztese. Érkezett ugyanis Fabio Di Giannantonio, aki Aleix Espargaró tegnapi rekordját átadva a múltnak, az élre tört.

A kvalifikáció második szakaszát Enea Bastianini kezdte meg, aki jelentősen elmaradt DI Giannantonio idejétől az első mért körében. Míg a VR46-os olasz 1:38-as körre volt képes, addig honfitársa mindössze 1:40-es időt produkált. Érkezett azonban Francesco Bagnaia, aki azon volt, hogy megszerezze idei első pole pozícióját, ám ehhez Jorge Martínnak, valamint Márquezéknek is volt egy-két szavuk. Az olasz világbajnok második kifutása nem sikerült túl eredményesen, mivel a kemény hátsó gumi nem volt a legelőnyösebb választás.

Martín számára drámaian alakult az időmérő, ugyanis néhány perccel a leintés előtt a 2-es kanyarban elment a motor eleje, így a kavicságyba juttatta a Ducatit.

Aleix Espargaró végül valami olyat rántott elő a kalapból, amire egész hétvégén nem volt példa, és elég volt arra, hogy megszerezze a pole pozíciót egy olyan szezonban, amelynek végén szögre akasztja a bukósisakot. A 20. születésnapját ünneplő Pedro Acosta ezúttal is nagyszerűen szerepelt az időmérőn.

Az időmérő edzés végeredménye: