fbpx

Hivatalos: 2025-ig biztosan nem lesz Superbike-futam Magyarországon

Immáron egyértelművé vált, hogy a Balaton Park Circuit legkorábban 2025-ig nem adhat otthont gyorsaságimotoros futamnak.

A Balaton Park Circuit 2023 májusában nyílt meg, és már eddig is rendeztek ott autóversenyeket. A Superbike-világbajnokság augusztus végére tervezett visszatérése Magyarországra azonban eleve nem állt jó csillagzat alatt, mert az új balatoni versenypálya nem rendelkezik a FIM motoros világszövetség homologizációjával. Több kanyarban túl kicsik a bukóterek és néhány fal túl közel van egymáshoz. Ahhoz, hogy a Superbike-világbajnoksághoz szükséges engedélyt (B fokozat) megszerezzék, komoly átalakítási munkálatokra van szükség.

A versenyzők, a csapatok és a szurkolók azt kérdezik maguktól, hogy miért nem építették meg a pályát rögtön az előírásoknak megfelelően, ha olyan rangos eseményeket akarnak vonzani, mint a Superbike.

A Dorna nem a balatoni pályával, hanem a promóter HUMDA-val áll szerződésben. A HUMDA és a Dorna közötti szerződés nem határozza meg a konkrétan magyarországi versenypályát. Ebből következik, hogy a Hungaroringen vagy a Pannónia-Ringen is rendezhetné a Superbike-világbajnokságot, de ez a két pálya nem rendelkezik FIM homologizációval, ahogy a Balaton Park Circuit sem.

A Dorna és a HUMDA közötti megállapodás 2024-től tíz évre szól. A Dorna már hónapok óta dolgozik egy B-terven, és a napokban vélhetően megállapodnak a Lisszabon melletti Estorillal, mint helyettesítő helyszínnel.

Hivatalos: Tartalékhelyszínként szerepel a Balaton Park Circuit a 2024-es MotoGP naptárban!

Forrás :