fbpx

Márquez igyekezete hiábavaló volt Bagnaia ellen Martín drámai bukása után Jerezben

Jorge Martín bukását, valamint Pecco Bagnaia és Marc Márquez ádáz küzdelmét tartogatta számunkra a főfutam Jerezben vasárnap délután. Végül világbajnokhoz méltó versenyzést és győzelmet láthattunk az olasztól.

Marc Márqueznek nem jött ki a lépés a szombati sprintversenyen, vasárnap azonban nem kisebb emberek érkeztek szurkolni neki, mint a Ferrari Forma-1-es spanyolja, Carlos Sainz, valamint négyszeres Dakar-győztes édesapja.

Közel 300.000 néző várta a jerezi főfutam rajtját vasárnap délután, a pole pozícióból a 93. rajtelsőségét szerző Marc Márquez indulhatott, aki nagyszerűen kezdte a futamot és azonnal az élre állt. Francesco Bagnaia a negyedik helyről egy kívülről bemutatott kettős előzést végrehajtva zárkózott fel a spanyol mögé. A 13-as kanyarban Márquez elkövetett egy kisebb hibát, így az olasz át tudta venni tőle a pozíciót.

Bagnaia után Jorge Martín is el tudott menni Márquez mellett, majd a következő kör végén a Pramac versenyzője támadást indított a gyári motoron ülő versenytársa ellen és meg is előzte. Bagnaia pillanatnyi ritmusvesztését Márquez is ki tudta használni, de az olasz nem sokáig időzött a harmadik helyen. Amint lehetősége nyílt, azonnal maga mögé utasította Márquezt, és Martín után eredt. A tegnapi sprintfutam dobogóját megöröklő Dani Pedrosa viszont idejekorán feladni kényszerült a versenyt, miután bukott a hármas szektorban.

https://twitter.com/MotoGP/status/1784556145136304535

Marco Bezzecchi megelőzte Márquezt, és képes volt olyan tempót diktálni a harmadik helyen, hogy szépen lassan csökkenteni tudta a hátrányát az előtte haladó kettőssel szemben. Márquez sem maradt le az olasz mögött, megfutotta a verseny leggyorsabb körét. Martín nagyszerűen zárta az íveket az élen, így Bagnaia egyelőre nem tudott mit kezdeni a spanyollal, előnyük 7 tizedre nőtt az üldözőkkel szemben.

15 körrel a vége előtt megtörtént az, amire senki nem számított: Martín az élről dobta el a Ducatit. A spanyol pilóta először hibázott a szezonban, így Bagnaia megörökölte az első pozíciót szűk egy másodperces előnnyel Bezzecchivel szemben.

Márquez a harmadik helyen begyújtotta a rakétákat, ehhez még hozzá jött Bezzecchi hibája. A spanyol pillanatok alatt felzárkózott, majd meg is előzte márkatársát. A Gresini versenyzője nem vett vissza a tempóból, 3 tizeddel gyorsabb kört ment, mint az élen haladó Bagnaia, így jelentősen faragott a hátrányából. Pedro Acosta eközben Jack Millerrel vívott komoly csatát, melyből a fiatal spanyol végül győztesen került ki a 10. helyért.

Bagnaia reagált Márquez tempójára, és próbálta állandósítani a 6 tizedes különbséget. A spanyol azonban nem adta fel, megfutotta a verseny leggyorsabb körét, és 4 tizedre csökkentette hátrányát Bagnaiával szemben. Márquez 5 körrel a vége előtt bedobta a gépet a regnáló világbajnok mellé, de Bagnaia nem hagyta magát. Ezt a manővert a spanyol a következő körben is megismételte, de ismét nem járt sikerrel.

Bagnaiának sikerült némileg meglógni Márquez elől, ám az utolsó szektorban a spanyol közelebb tudott hozzá érni, de ez kevésnek bizonyult. Katar után a világbajnok most is oktatta a mezőnyt.

A futam végeredménye: