fbpx

Quartararo 8 másodperces büntetést kapott, Pedrosa a dobogón Jerezben

Fabio Quartararót megfosztották a sprint dobogójától Jerezben, ezzel a hazai szabadkártyás sztár, Dani Pedrosa örökölte meg a harmadik helyet.

Fabio Quartararo a 23. helyről a meglepő 3. helyig motorozott a kaotikus 12 körös versenyen, ahol 15 versenyző esett ki, a legtöbbjük a korábbi esőzésből származó veszélyes nedves foltok miatt. A Yamaha versenyzője a kockás zászlónál mindössze 0,050 másodperccel előzte meg a 16. helyről induló Dani Pedrosát, de a spanyol később elárulta, hogy a csatározás heve miatt nem tudta, hogy a dobogóért harcolnak.

Ha Pedrosa tudta volna, elmondása szerint többet kockáztatott volna, hogy az utolsó körben megpróbálja megelőzni Quartararót. Végül nem volt rá szüksége.

A francia lett az első versenyző, akit a 2024-es szigorúbb guminyomás-büntetések értelmében megbüntettek. Így, mivel a sprint 30%-án nem tartotta be a minimális abroncsnyomást, a verseny után 8 másodperces büntetést kapott. Franco Morbidelli szintén megelőzte korábbi csapattársát, az ötödikről a negyedik helyre lépett előre.

A 2024-re vonatkozó, felülvizsgált guminyomás-szabályok értelmében a versenyzőknek mostantól a nagydíj távjának 60%-án (50% helyett), illetve a sprint 30%-án az alsó, 1,8 bar (1,88 helyett) feletti első minimum guminyomáson kell maradniuk.

Csillaghullás Jerezben, Yamaha-dobogó és hazai győzelem Marc Márquez ámokfutásának árnyékában

Forrás :